Wetenschappelijk bekeken

Oxidatieve stress en huidveroudering, hoe bescherm ik me ertegen?

Img_Oxidatieve stress en huidveroudering, hoe bescherm ik me ertegen?

Oxidatieve stress is een belangrijke factor bij huidveroudering; ze beschadigt de huidcellen zowel op epidermaal als op dermaal niveau en doet ze degenereren.

Oxidatieve stress maakt de cellen kwetsbaarder

Onze leefomgeving, vervuiling, zonnestraling, tabaksrook… dragen bij tot de vorming van vrije radicalen in de huid, die een min of meer verwoestend effect hebben. Hierdoor kunnen haar proteïnen (collagenen, elastine), de lipiden van de celmembranen en het DNA beschadigd raken, wat kan leiden tot stoornissen gaande van vroegtijdige veroudering tot kanker. Vandaar dat men zich hiertegen moet beschermen.

Vermijd oxidatieve stress, die veroudering in de hand werkt

Het is dan ook raadzaam de huid te voorzien van antioxidanten en/of radicalenbestrijdende bestanddelen. Deze antioxidanten en radicalenbestrijders kunnen specifieke molecules zijn (bv. vitamine C, vitamine E, polyfenolen,…), enzymen (SOD, GPx.SH, katalase,…) of sporenelementen (selenium, koper, zink,…). Bij huidveroudering speelt de dagelijkse dosis zonnestraling – vooral UVA – een grote rol, met name bij de productie van vrije radicalen. Dagelijks gebruik van verzorgingsproducten met een zonnefilter is dan ook een absolute aanrader.

Aanbevolen voor u

See all articles