3 vragen aan een expert

Dagelijkse hydratatie van de huid is onontbeerlijk om huidveroudering af te remmen

Img_Dagelijkse hydratatie van de huid is onontbeerlijk om huidveroudering af te remmen

Huidveroudering is een natuurlijk verschijnsel dat tot uiting komt in een verminderde elasticiteit van de huid, de vorming van rimpels, en pigmentvlekken, vooral op de onbedekte huidzones. Vandaag kunnen we deze evolutie vertragen. Het standpunt van een dermatoloog.

Hoe ontstaat veroudering?

De huid veroudert onder invloed van UV-stralen.

Die geven hun energie vrij in de huid, waarbij zich de bijzonder schadelijke "vrije radicalen" vormen. Deze oxidatie brengt schade toe aan de cellen en de vezels van de huid. Roken, alcoholgebruik en vervuiling zijn factoren die dit proces nog verder in de hand werken. Naarmate men ouder wordt, krijgen de collageenvezels te lijden onder het verschijnsel glycatie (werking van suikers op de proteïnen), waardoor ze gaan verharden. Bij de vrouw zorgt ook de menopauze voor een versnelde veroudering.

Welke adviezen geeft u uw patiënten?

Preventie is belangrijk: ik raad hen aan om hun huid met mate bloot te stellen aan de zon.

Ik adviseer hen om voor hun gezicht breedspectrum-zonnefilters te gebruiken, die ook bescherming bieden tegen UVA. Ik probeer hen ook te motiveren om te stoppen met roken. Ik benadruk het belang van een gezonde voeding, met veel fruit en groenten, om de vorming van vrije radicalen tegen te gaan. Allemaal raadgevingen die nog meer effect scoren als ze worden gevolgd voordat de eerste zichtbare tekenen van veroudering opduiken.

Welke cosmeticaproducten raadt u hen aan?

Dagelijkse hydratatie van de huid is een must.

Afhankelijk van het huidtype en de leeftijd van de patiënte, adviseer ik crèmes met antioxiderende bestanddelen (tegen vrije radicalen). Die bevatten met name fruitzuren, vitamine C of retinol. Er bestaan ook crèmes die glycatie tegengaan om het verouderingsproces te vertragen. Vrouwen die vaak buiten zijn, raad ik aan om al van in het voorjaar een dagcrème met een zonnefilter te gebruiken.

Aanbevolen voor u

See all articles