SOS ACNE

Ontdek alles wat je moet weten om acne te bestrijden en voel je beter in je vel

Wat zijn zwarte puntjes?

Zwarte puntjes (ook mee-eters of comedonen genoemd) bevinden zich meestal in de middenzone van het gezicht (de zogenaamde "T-zone"), vaak rond de neus. Van alle onzuiverheden waar een vette huid last van kan hebben, zijn dit de meest hardnekkige, maar ook de meest gevreesde omdat ze zo duidelijk zichtbaar zijn. Jammer genoeg zijn ze vaak heel moeilijk weg te krijgen, dus het is heel belangrijk om precies te weten hoe je ze best aanpakt.

FFS Mag article 30761 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock_76033417)

Wat zijn zwarte puntjes?

Zwarte puntjes zijn makkelijk te herkennen: ze zijn zwart van kleur en steken lichtjes boven de huid uit. In tegenstelling tot sommige andere onzuiverheden zijn ze niet ontstoken en voelen bij het aanraken dus niet pijnlijk aan. Hoewel dit een heel lichte vorm van acne is, kunnen ze soms voor veel psychologische stress zorgen omdat ze zo duidelijk zichtbaar zijn en zo moeilijk zijn weg te krijgen. Ze hebben een ontsierend effect en kunnen behalve in het gezicht ook op de rug, borststreek, nek, armen en schouders opduiken.

Hoe ontstaan zwarte puntjes?

Zwarte puntjes zijn het gevolg van verstopte haarfollikels. Die follikels (haarzakjes) bevatten een haartje en een talgklier, die talg of huidsmeer produceert om de huid zacht te houden. Dode huidcellen en overtollige talg hopen zich op en vormen een propje, dat bij contact met de buitenlucht oxideert en daardoor zwart wordt.

In tegenstelling tot andere onzuiverheden, hebben zwarte puntjes geen bacteriële oorzaak maar ontstaan ze gewoon door een ophoping van talg. Daardoor doet ons lichaam geen enkele moeite om ze te bestrijden, omdat ze geen enkele bedreiging vormen. Toch is het absoluut mogelijk om zwarte puntjes te behandelen, alleen kan het wat langer duren dan bij andere onzuiverheden. Bij de behandeling van zwarte puntjes is geduld dus zeker de boodschap!

Behandelingen

Doelgerichte bestanddelen

Sommige producten die bedoeld zijn tegen zwarte puntjes bevatten alcohol, menthol of eucalyptus. Gebruik die zeker niet, want ze zullen de talgproductie vooral stimuleren en het probleem dus nog verergeren. Het ingrediënt salicylzuur is je beste bondgenoot. Dit zuur "ontstopt" de poriën en pakt ook het probleem van de dode huidcellen aan door een gezonde celvernieuwing te bevorderen. Salicylzuur zit in diverse producten zoals gezichtsreinigers, crèmes en gels.

Regelmatig exfoliëren

Een andere valstrik waar we wellicht allemaal al zijn ingelopen, is de huid behandelen alsof ze "vuil" is. Zwarte puntjes lijken misschien wel op kleine spatjes vuil, maar ze ontstaan niet doordat je huid niet proper is… dus stop met je huid zo hard te schrobben! Door te schrobben kan je immers de zenuwuiteinden in je huid stimuleren, waardoor hormonen vrijkomen die de talgproductie doen toenemen. Een gezonde verzorgingsroutine met een micro-exfoliërend product is belangrijk om dode huidcellen te verwijderen, maar doe het zachtjes en zonder overdrijven.

Gewapend met deze informatie en een portie geduld en doorzettingsvermogen zal je je zwarte puntjes stilaan zien verdwijnen.

This article is intended as general information only. You should seek advice from a professional before starting any new regime or course of conduct.

4145
|||

Jouw aangepaste huidverzorgingsroutine

REINIGEN
Img_REINIGEN

Ontdek meer

VERZORGEN
Img_VERZORGEN

Ontdek meer

Ontdek meer