SOS ACNE

Ontdek alles wat je moet weten om acne te bestrijden en voel je beter in je vel

Wat is acne nu eigenlijk?

FFS Mag article 30749 : Main article image (GettyImages)

SOS acne: het puistje in 6 fasen

Puistjes zijn typisch voor acne waarmee de meeste tieners en ook veel volwassenen af te rekenen krijgen. Deze vervelende aandoening veroorzaakt verschillende soorten puistjes op het gezicht, de rug of de borst, maar wat veroorzaakt acne en hoe gaat het allemaal in z'n werk?

De biologie achter het puistje

Fase 1

Acne is een huidaandoening die ontstaat door hormonale veranderingen, vooral in de puberteit en de tienerjaren. Hormonen androgenen genaamd communiceren met de klieren die talg afscheiden via kleine openingen in de huid, follikels genaamd.

Acne is dus eigenlijk het gevolg van een verstoorde werking van het duo talgklier-follikel. Normaal beschermt sebum de huid met een waterbestendige laag maar door hormonale veranderingen wordt teveel sebum geproduceerd, wat de huid vetter maakt.

Fase 2

Er treden veranderingen op in de cellen van de bovenste huidlaag en in de follikelwand. De bovenste huidlaag wordt dikker en kleverig onder invloed van dezelfde hormonen. Resultaat?

Fase 3!

De follikels raken verstopt met een kleverige mix van cellen en sebum. Er ontstaan zwarte puntjes doordat deze mix donker wordt bij contact met de lucht of witte puntjes wanneer die ingesloten blijft.

Klaar voor fase 4?

Hier komt een vervelende bacterie P.Acnes genaamd op de proppen. Die vermenigvuldigt zich in luchtledige omgevingen zoals verstopte poriën, wat met ontstekingen gepaard gaat. Gevolg: rode puistjes, pustulen of nog diepere laesies zoals nodulen en cysten.

Stap 5

Is de grote schoonmaakoperatie. Megacellen, macrofagen genaamd, ruimen beschadigd weefsel op en stimuleren de huid om de schade te herstellen. Dit kan dagen of zelfs weken duren, afhankelijk van de ernst van de schade.

Stap 6

Is bijzonder. Hier krijg je de zaak weer onder controle. Met de juiste behandeling kan op al deze fasen worden ingegrepen. Doe dit niet op eigen houtje maar ga te rade bij je apotheek of arts.

This article is intended as general information only. You should seek advice from a professional before starting any new regime or course of conduct.

31784
|56965||

Jouw aangepaste huidverzorgingsroutine

REINIGEN
Img_REINIGEN

Ontdek meer

VERZORGEN
Img_VERZORGEN

Ontdek meer

Ontdek meer