SOS ACNE

Ontdek alles wat je moet weten om acne te bestrijden en voel je beter in je vel

Hoe kan een schoonheidsslaapje helpen bij een acnehuid?

Er zijn soms echt niet genoeg uren in een dag. Naar het werk, eten klaarmaken, wat sporten, wat quality time met het gezin inlassen, eens afspreken met vrienden… er blijft niet veel tijd meer over voor iets anders! Omdat ze zoveel te doen hebben, merken sommige mensen dat hun dagen steeds vroeger beginnen en later eindigen. Hoewel de meesten van ons in het weekend wel uitslapen, is slaap vooral in de week vaak het eerste dat we opofferen voor de rest. Maar zou het niet goed zijn voor onze huid om wat van ons sociaal leven in te leveren om meer te slapen?

FFS Mag article 30786 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock_112646690)

Hoe kan slapen helpen tegen mijn acne?

Het woord “schoonheidsslaapje” is zeker niet zomaar een verzinsel. Terwijl we slapen, worden toxines afgevoerd en herstelt en vernieuwt onze huid zich. Dus als we de tijd dat we slapen inkorten, ontnemen we ons lichaam ook een deel van de tijd om die functies uit te voeren.

Ontsteking:

Een te korte of slechte nachtrust kan de hoeveelheid stresshormonen doen toenemen. Dat is slecht nieuws voor een acnehuid, want die hormonen bevorderen ontstekingsverschijnselen in de huid, zoals acne en psoriasis. Meer ontsteking betekent een verergering van de puistjes en een toegenomen huidgevoeligheid. Bij een slechte nachtrust gaat het lichaam meer glucocorticoïden produceren. Glucocorticoïden zijn steroïde hormonen die de werking van het immuunsysteem belemmeren en meestal worden toegepast om mensen met een overactief immuunsysteem te behandelen. Een overproductie van glucocorticoïden kan leiden tot stoornissen in de werking of de structuur van de huid, wat aandoeningen als acne doet verergeren.

Nachtverzorging:

De slaap is het beste moment om sommige nachtelijke acnebehandelingen te laten werken. Zo is retinol steeds populairder aan het worden voor de behandeling van een acne-achtige huid. Deze mildere vorm van tretinoïne vernieuwt de huidcellen en maakt de poriën kleiner. Retinolcrème of –gel wordt het best aangebracht voor het slapengaan omdat de celvernieuwing ‘s nachts het actiefst is. Bovendien is de nieuw gevormde huid erg teer en wordt die best niet blootgesteld aan de zon. Het is dus goed om een retinolbehandeling tijdens je slaap te doen, want je huid zal erg zongevoelig worden.

Je kussensloop verversen:

Neen, dat is geen spectaculaire nachtelijke behandeling, maar het kan wel helpen om nieuwe puistjes te voorkomen en is nuttiger dan je zou denken.

Net als make-upborsteltjes en handdoeken zijn kussenslopen die niet vaak genoeg worden gewassen, verzamelplaatsen voor vuil en vet. Terwijl je slaapt komt je huid daar dan mee in contact, en kunnen de poriën verder verstopt raken, met nieuwe puistjes tot gevolg. Was je gezicht voor je gaat slapen en ververs je kussensloop minstens twee keer per week als je last hebt van een huid met neiging tot acne.

Hoe krijg ik een betere nachtrust?

Een goede nachtrust is dus superbelangrijk voor een mooie, acnevrije huid. Wat kan je dus doen om jezelf die deugddoende slaap te bezorgen?

Eet vroeger:

Om te beginnen zorg je er best voor dat je kort voor het slapengaan niet meer uitgebreid eet. Neem je laatste maaltijd best enkele uren voor je gaat slapen. Een zware maaltijd die niet gevolgd wordt door activiteit is voor het lichaam geen ideale situatie om voedsel te verwerken en kan leiden tot spijsverteringsproblemen en een onrustige slaap.

Vermijd beeldschermen voor je gaat slapen:

Probeer zo ontspannen mogelijk in bed te kruipen. Als je voor je gaat slapen nog iets doet dat je alerter maakt, schakelt je lichaam moeilijker over naar de "slaapmodus".

Slaap meer:

De meeste studies geven aan dat de gemiddelde volwassene tussen de zeven en negen uur slaap nodig heeft.

Dus als je nog een reden nodig had om meer te slapen, dan heb je die nu: het is goed tegen je puistjes!

This article is intended as general information only. You should seek advice from a professional before starting any new regime or course of conduct.

4145
|||

Jouw aangepaste huidverzorgingsroutine

REINIGEN
Img_REINIGEN

Ontdek meer

Ontdek meer