SOS ACNE

Ontdek alles wat je moet weten om acne te bestrijden en voel je beter in je vel

Laat acne je niet depressief maken!

Met de psychologische effecten van acne wordt nog vaak te weinig rekening gehouden, ook al kunnen die heel zwaar zijn. Wij wilden graag weten hoeveel mensen er last hebben van depressieve gevoelens ten gevolge van acne, en wat de oplossing is. Daarom gingen we ons licht opsteken bij de British Skin Foundation (BSF), een Britse liefdadigheidsorganisatie die onderzoek rond huidziekten financiert, om te weten te komen welke mentale impact acne kan hebben en wat daar aan kan worden gedaan.

FFS Mag article 30782 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock_96425121)

Acne en zelfvertrouwen

In een recent online onderzoek van de BSF werd mensen gevraagd naar de drie belangrijkste zaken waar hun huidaandoening een impact op had. 70% noemde een gebrek aan zelfvertrouwen hun belangrijkste probleem, 42% zei dat het een negatieve invloed had op hun werk en meer dan de helft (56%) gaf aan dat hun huidaandoening hen vooral in de weg zat bij het maken van vrienden. Uit het onderzoek van het BSF blijkt duidelijk dat acne mensen onwennig maakt in sociale situaties, hun zelfbeeld aantast en zelfs kan leiden tot depressies en erger.

1 op de 6 tieners hebben zichzelf al ooit verwond als gevolg van hun acne

Volgens een door de BSF gepubliceerde studie (2012) kan de psychologische impact van acne bijzonder ernstig zijn en wordt dit vaak niet opgemerkt, waardoor de persoon in kwestie zich eenzaam en geïsoleerd voelt. ‘Patiënten met acne en tal van andere huidaandoeningen voelen zich vaak heel slecht door hun huidprobleem, omdat het hun zelfvertrouwen en zelfbeeld zo sterk aantast,’ verklaart dr. Bav Shergill, woordvoerder van de British Skin Foundation in een persbericht. ‘Al te vaak wordt de impact van een huidziekte onderschat, en met dit onderzoek hopen wij hier de aandacht op te vestigen.’
Bijzonder verontrustend is ook dat het onderzoek aan het licht bracht dat één op zes (16%) mensen zichzelf al opzettelijk hadden verwond als gevolg van hun huidprobleem. Enkele van de 125 mensen die aan de enquête deelnamen zeiden ook dat ze zelfs al een zelfmoordpoging hadden overwogen en anderen verklaarden dat ze ooit al zelfmoord hadden overwogen. Er is echter hoop, want de juiste behandeling helpt je op weg naar een zuivere huid en positievere gedachten.

Acne kan worden behandeld

Zonder de psychische impact van acne te onderschatten, moeten we toch voor ogen houden dat de huidsymptomen van acne te behandelen zijn voordat het te ver komt. ‘Er zijn heel wat verschillende soorten behandelingen mogelijk. Het meest gebruikelijk zijn topische behandelingen, orale antibiotica, orale anticonceptie en isotretinoïnetabletten, die worden voorgeschreven in functie van de ernst van de acne,’ aldus Matthew Gass, woordvoerder van de British Association of Dermatologists, een toonaangevende instantie die advies geeft over de beste dermatologische praktijken.

This article is intended as general information only. You should seek advice from a professional before starting any new regime or course of conduct.

31784
|56965||

Jouw aangepaste huidverzorgingsroutine

REINIGEN
Img_REINIGEN

Ontdek meer

VERZORGEN
Img_VERZORGEN

Ontdek meer

Ontdek meer