SOS ACNE

Ontdek alles wat je moet weten om acne te bestrijden en voel je beter in je vel

Bijwerkingen van acnebehandelingen

Brandend gevoel, roodheid, schilfering en zelfs een bloedneus... soms lijkt de behandeling erger dan de aandoening. Om de moed erin te houden, hier alvast een overzicht van de belangrijkste acnebehandelingen en hun bijwerkingen plus enkele tips om die te verzachten.

FFS Mag article 30743 : Main article image (GettyImages)

HOE ACNE BEHANDELEN: BELANGRIJKSTE BEHANDELINGEN EN HUN BIJWERKINGEN

1 - Topische behandelingen

Producten die benzoylperoxide of retinoïden bevatten

Principe:

Topische producten zijn crèmes (al dan niet op voorschrift) die worden aangebracht op de huid. Ze zijn ook ideaal om puistjes te bestrijden. Benzoylperoxide doodt P. Acnes, de bacterie die puistjes veroorzaakt, en vermindert roodheid door dode cellen te verwijderen. Retinoïden zijn vitamine A-derivaten die acne efficiënt bestrijden. Ze helpen de poriën vrij te maken door huidcellen af te voeren.

Nadelen:

Door deze behandelingen kan de huid rood ogen, geïrriteerd raken, een maatje te klein aanvoelen en gaan schilferen. Een prikkend en brandend gevoel kan ook worden ervaren.

Wat te doen:

Panikeer niet als je in het begin vervelt, jouw huid moet gewoon wennen aan de behandeling. Blijf je vervellen, schakel dan over naar een minder geconcentreerde formule door een olievrije moisturizer te gebruiken of minder vaak aan te brengen.

2 - Antibioticabehandelingen

Principe:

Wanneer een lokale behandeling niet volstaat, schrijven artsen orale antibiotica voor zoals doxycycline en topische varianten om bacteriën te bestrijden en zo puistjes te voorkomen.

Nadelen:

Orale medicatie zoals doxycycline maken de huid heel gevoelig voor zonlicht. Dit betekent dat zelfs een matige blootstelling aan de zon kan resulteren in een weinig flatterend kreeftenkleurtje! Nog een nadeel van antibiotica is dat bacteriën na verloop van tijd resistent kunnen worden, wat de behandeling minder efficiënt maakt.

Wat te doen:

Bescherm je huid overdag met een voldoende hoge SPF*. Opteer voor lichte, olievrije en niet-comedogene producten. Jouw arts zal de duur van de antibioticabehandeling beperken om resistentie te voorkomen.

3 - Behandeling van ernstige acne met isotretinoïne

Principe:

Isotretinoïne is de meest krachtige acnemedicatie op de markt. Dit geneesmiddel is uitsluitend verkrijgbaar op voorschrift en bestrijdt overmatige talgproductie om het onstaan van puistjes tegen te gaan.

Nadelen:

Dit vereist een verantwoord gebruik! Deze ultieme oplossing vereist regelmatige bloedtests om na te gaan hoe het lichaam reageert op de behandeling. Mogelijke bijwerkingen zijn een zeer droge huid ter hoogte van lippen en neus, met schilfering, een trekkend gevoel en zelfs een bloedneus. Bovendien maakt het de huid gevoeliger voor de zon.

Wat te doen:

Neem je isotretinoïne, hydrateer dan je huid met rijke, voedende producten en gebruik een hoge SPF*. Opteer voor een goeie lipbalsem die specifiek is ontwikkeld voor zeer droge lippen en een spray van thermaal water om de huid te kalmeren.


* Make sure you protect your skin with broad-spectrum UVA and UVB protection (SPF30 + is a good rule of thumb).

This article is intended as general information only. You should seek advice from a professional before starting any new regime or course of conduct.

31784
|56965||

Jouw aangepaste huidverzorgingsroutine

REINIGEN
Img_REINIGEN

Ontdek meer

VERZORGEN
Img_VERZORGEN

Ontdek meer

Ontdek meer