SOS ACNE

Meer dan 80% van de tieners heeft last van acne.

Je bent niet alleen!

BF20189-Visuel-Small-Effaclar-Banner-HTML.jpg

Acne in de stad: waarom zijn zon, stress & vervuiling jouw nieuwe beautyvijanden?

Gejaagdheid, slaaptekort en multi-tasking alom - stadsmensen zijn het gewoon om er vermoeid en dof uit te zien in de spiegel. Maar wist je dat een stadsomgeving ook acne kan doen verergeren? Hier verneem je hoe de combinatie van zon, smog en stress allerminst vriendelijk zijn voor jouw huid en krijg je ook enkele tips om acne in de stad te bestrijden!

FFS Mag article 30747 : Main article image (LP16714)

Luchtvervuiling kan door de huid dringen

Pollutie is dan ook één van de grootste stressfactoren voor de huid. Kleine partikels, PM 2.5 genaamd, kunnen door de beschermende huidbarrière dringen en schade aanrichten. Hierdoor ontstaat een kettingreactie die begint met de oxidatie van sebum op het huidoppervlak, gevolgd door een verhoogde vetproductie en hyperkeratinisatie - meer dode huidcellen.

Conclusie: Zwarte puntjes verergeren en er kunnen meer puistjes ontstaan.

Luchtvervuiling is één zaak maar welk type dagelijkse verzorging kan de huid helpen zich beter te verdedigen? Antikleeftexturen die voorkomen dat partikels aan de huid kleven en die aantasten zijn alvast een goed begin.

Blootstelling aan de zon kan acne doen verergeren, ook al denkt men vaak het omgekeerde!

UV-licht is nog een beautyvijand (jawel, een zonnige dag heeft ook nadelen!). Een hardnekkige mythe over puistjes is dat zon goed is voor een huid die gevoelig is voor acne. Fout! Op korte termijn kan een bruin kleurtje de teint gelijkmatiger laten ogen maar door het uitdrogend effect van de zon wordt de huid na de vakantie een stuk vetter. In combinatie met een verdikking van de bovenste huidlaag raken poriën verstopt en kan sebum minder goed worden afgevoerd.

Conclusie: Door de zon gaat de huid zich anders gedragen en wordt ze gevoeliger voor puistjes.

De huid moet specifiek worden beschermd tegen UV-straling. De eerste stap? Breedspectrum Uv-bescherming tegen UVA en UVB. Opteer voor vloeibare, olievrije en niet-comedogene texturen.

Stress is niet goed voor een huid met neiging tot onzuiverheden.

Lange dagen, examens of deadlines, wurgende concurrentie... Nooit gemerkt dat je huid er minder goed uitziet in moeilijke omstandigheden? Je bent niet alleen: wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat er een verband is tussen stress en acne. (1) De waarheid is dat artsen nog altijd niet goed weten welke effecten stress precies heeft, maar het zou gaan om stresshormonen die de talgklieren meer vet doen produceren, waardoor de huid meer onzuiverheden gaat vertonen.

Conclusie. Het is geen inbeelding: stress is een echte acne trigger. In het stresserende stadsleven van vandaag zoekt iedereen naar manieren om zen te blijven: uitgaan met vrienden, gaan fitnessen of gewoon even weg van het werk - maak gewoon wat tijd vrij voor jezelf... jouw huid zal je dankbaar zijn!

(1) Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-9. Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.

This article is intended as general information only. You should seek advice from a professional before starting any new regime or course of conduct.

31784
|56965||

Ontdek onze nieuwste innovatie

EFFACLAR DUO (+)EFFACLAR DUO (+)
EFFACLAR DUO (+)
Innovatie

EFFACLAR DUO (+)

Corrigeert ernstige onzuiverheden en restlittekens.
Efficiëntie vanaf 12u. Anti-terugkeer.

Ontdek nu

1Geadviseerd in de apotheek en voorgeschreven door dermatologen in België*

* Bron: IMS NPA YTD APRIL 2018, IMS YTD 05/2018 volume en waarde België.

Jouw aangepaste huidverzorgingsroutine

REINIGEN
Img_REINIGEN

Ontdek meer

VERZORGEN
Img_VERZORGEN

Ontdek meer

Ontdek meer