SOS ACNE

Meer dan 80% van de tieners heeft last van acne.

Je bent niet alleen!

BF20189-Visuel-Small-Effaclar-Banner-HTML.jpg

De waarheid over "mirakelbehandelingen" tegen acne

"Doe acne in 1 nacht verdwijnen met deze wondermiddeltjes!" Enkele jaren geleden schuimde ik het internet af op zoek naar het ultieme middel tegen acne, de magische formule waarmee acne in een wip verdwijnt. Dat het recept van deze mirakelbehandeling wel eens gewoon in mijn keukenkast kon schuilen, maakt het des te aantrekkelijker. En natuurproducten zijn alleen maar goed voor de huid... toch?

FFS Mag article 30740 : Main article image (GettyImages)

Maar mijn experimenten in de keuken draaiden uit op een fiasco. Pas nadat ik mijn voorgeschreven behandeling stipt had gevolgd en mijn huid op de juiste manier verzorgde, straalde ik opnieuw. Achteraf bekeken kan ik er wel om lachen en daarom hier mijn top vijf van experimentele huisremedies alsook de mening van onze huisdermatoloog, Dr. Philippe Beaulieu, over elk mirakelingrediënt.

1 - Bakpoeder

Goedkoop, overal verkrijgbaar en volkomen ongevaarlijk, dat leek alvast een goed begin. Ik vermengde het met water tot een zelfgemaakte scrub. Resultaat? Mijn huid werd rood als een biet en tintelde als gek.

De mening van de dermatoloog

Bakpoeder is sterk alkalisch, waardoor het de natuurlijke pH van de huid afbreekt. Ik zou het niet aanbrengen op de huid.

2 - Tandpasta

Deze muntfrisse pasta houdt mijn tanden glanzend maar wat heeft mijn huid eraan? Niet zoveel eigenlijk. Het product is heel agressief en uitdrogend, mijn gezicht werd er rood en schilferig van.

De mening van de dermatoloog

Net als bakpoeder is ook tandpasta alkalisch en verstoort hij het natuurlijk evenwicht van de huid. Ik zou een patiënt nooit aanraden om tandpasta aan te brengen op het gezicht, vooral nu er zoveel specifieke oplossingen bestaan.

3 - Kokosolie

Ik probeerde dit in de winter wanneer mijn huid wat droog was. Vloggers worden helemaal wild van het hydraterend vermogen ervan. Ik vond het wat vettig en achteraf las ik ook dat het nogal comedogeen is. Zeker geen middel tegen acne.

De mening van de dermatoloog

Kokosolie is een efficiënte emolliens voor droge huid maar absoluut geen goed middel tegen acne.

4 - Tea tree olie

Online fora zijn lovend over dit natuurlijke ontsmettingsmiddel. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat het wel leek te helpen bij een opstoot maar onvoldoende hielp om acne langdurig te bestrijden.

Dermatologist point of view

Tea tree oil has proven anti-septic properties, so you could do worse, but it won't have any effect on the clogged pilosebaceous ducts responsible for acne.

5 - Sudocrem

Ik vond dit op een online forum over acne, waar de kalmerende eigenschappen werden bejubeld. 's Avonds bracht ik een dun laagje aan. 's Morgens waren de puistjes gewoon wat minder rood, niets wereldschokkends.

De mening van de dermatoloog

Sudocrem is een efficiënte barrièrecrème die goed is bij oppervlakkige wonden maar niets doet tegen de oorzaak van acne - verstopte poriën die ontsteken.

Zoals je ziet is mijn boodschap heel simpel: huisremedies, hocuspocus en mirakelmiddeltjes doen vaak meer slecht dan goed en zijn absoluut geen alternatief voor dermatologische behandelingen. Gezond verstand en een doelgerichte behandeling in combinatie met een goede huidverzorging zullen het altijd winnen van wat je ook in de keuken mag vinden!

This article is intended as general information only. You should seek advice from a professional before starting any new regime or course of conduct.

Alle artikels overacne, ingredients

31784
|56965||

Ontdek onze nieuwste innovatie

EFFACLAR DUO (+)EFFACLAR DUO (+)
EFFACLAR DUO (+)
Innovatie

EFFACLAR DUO (+)

Corrigeert ernstige onzuiverheden en restlittekens.
Efficiëntie vanaf 12u. Anti-terugkeer.

Ontdek nu

1Geadviseerd in de apotheek en voorgeschreven door dermatologen in België*

* Bron: IMS NPA YTD APRIL 2018, IMS YTD 05/2018 volume en waarde België.

Jouw aangepaste huidverzorgingsroutine

REINIGEN
Img_REINIGEN

Ontdek meer

VERZORGEN
Img_VERZORGEN

Ontdek meer

Ontdek meer