3 vragen aan een expert

"Ik raad een langdurige onderhoudsbehandeling aan om opstoten van seborroïsche dermatitis te stabiliseren"

Img_"Ik raad een langdurige onderhoudsbehandeling aan om opstoten van seborroïsche dermatitis te stabiliseren"

Seborroïsche dermatitis is een tamelijk veel voorkomende aandoening die vooral tot uiting komt op de huidzones met veel sebum (huidsmeer): de middenzone van het gezicht, de rand van de hoofdhuid en het midden van de borstkas. Een woekering van de schimmel pityrosporum ovale speelt een aanzienlijke rol bij het ontstaan van deze huidontsteking. Hoe kan dit worden verholpen? Het advies van een dermatoloog.

Welke symptomen hebben de patiënten die u komen raadplegen voor seborrhoïsche dermatitis?

De aandoening komt voor bij volwassen patiënten, meestal mannen.

We zien rode, afschilferende plekken in het gezicht, aan de neusvleugels en boven de wenkbrauwen. Bij een onderzoek van de hoofdhuid blijken er zich vaak kleverige schilfers aan de haarlijn te bevinden. Soms is ook een min of meer afgeronde, afschilferende plek op het midden van de borstkas te zien. De huid van het gezicht is gemakkelijk geïrriteerd. De hoofdhuid jeukt. Deze plekken manifesteren zich met opstoten, vaak tijdens periodes van vermoeidheid en stress.

Raad u hiervoor specifieke dermocosmetische verzorgingsproducten aan?

De huid van patiënten met seborrhoïsche dermatitis raakt vaak gewoon al geïrriteerd door het gezicht te wassen.

Daarom raad ik zachte reinigingsproducten aan (micellaire lotion, melk) maar zeker geen zeep, die de irritatie doet toenemen. Ook hydraterende crèmes worden niet altijd goed verdragen. Nochtans voelt de huid bij deze patiënten vaak trekkerig aan en hebben ze er dus wel behoefte aan. Daarom kies ik voor dermocosmetica die speciaal samengesteld zijn met het oog op een hoge tolerantie en die bestanddelen bevatten die seborrhoïsche dermatitis kalmeren.

Kan de aandoening worden behandeld met geneesmiddelen?

Indien mogelijk moeten dermocorticoïden worden vermeden,

die zijn wel doeltreffend, maar kunnen kleine acne-achtige letsels geven in de sebumrijke huidzones. Als ze te vaak worden gebruikt, werken ze ook couperose in de hand. Ik schrijf schimmelwerende middelen voor (crème met ketoconazol of ciclopiroxolamine), die inwerken op pityrosporum ovale. Ook lokale behandelingen op basis van lithium zijn doeltreffend. Ik raad in elk geval een langdurige onderhoudsbehandeling aan om de opstoten te stabiliseren.

Aanbevolen voor u

See all articles