Achtergrondinformatie

Seborroïsch eczeem in het gezicht: een chronische aandoening waar er een oplossing voor bestaat

Img_Seborroïsch eczeem in het gezicht: een chronische aandoening waar er een oplossing voor bestaat

Seborroïsch eczeem is een chronische dermatose waarbij het gezicht schilferige, rode plekken vertoont. Over de oorzaak van de aandoening is nog niet veel bekend, maar er bestaan wel aangepaste behandelingen.

Symptomen

Symptomen

Seborrhoïsche dermatitis is een veel voorkomende chronische dermatose. Bij seborrhoïsche dermatitis in het gezicht vertoont de huid rode plekken met vette schilfertjes, vooral op de sebumrijke zones: de neusvleugels, de wenkbrauwen, het voorhoofd en de haarlijn. Dit kan ook gepaard gaan met schilfertjes op de hoofdhuid. Seborrhoïsche dermatitis komt vooral voor bij volwassen mannen tussen 18 en 40 jaar. Ook zuigelingen kunnen er vanaf de tweede week na de geboorte last van hebben. Bij baby's verschijnen dan zogenaamde "melkkorstjes" in het gezicht en op de hoofdhuid.

Oorzaken

Over de oorzaak is weinig bekend

Er is niet veel bekend over de oorzaak van seborrhoïsche dermatitis. Wellicht is een gist dat van nature op de huid aanwezig is, namelijk Malassezia, ervoor verantwoordelijk. De aanwezigheid van grote hoeveelheden sebum op bepaalde huidzones zou de ontwikkeling ervan in de hand werken. De plekken worden erger bij een verzwakt immuunsysteem.

Behandelingen

De ontwikkeling van seborrhoïsche dermatitis tegengaan

Seborrhoïsche dermatitis is een chronische aandoening, waarvoor echter doeltreffende behandelingen bestaan. Hiervoor dient echter een dermatoloog te worden geraadpleegd. Alleen hij kan een aangepaste behandeling voorschrijven. Meestal wordt de aandoening behandeld met lokale schimmelwerende middelen of dermo-corticoïden. Gebruik aanvullend hierop dagelijks aangepaste dermocosmetica voor een optimale doeltreffendheid. Bijvoorbeeld door het gezicht te reinigen met een zachte reinigende basis en een aangepaste dagcrème aan te brengen.  
Raadpleeg een dermatoloog. Hij kan u adviseren omtrent de juiste aanpak van uw aandoening.

Aanbevolen voor u

See all articles