Achtergrondinformatie

Wat kunt u doen tegen een zwangerschapsmasker?

Img_Wat kunt u doen tegen een zwangerschapsmasker?

Het lichaam van een zwangere vrouw maakt meer vrouwelijke hormonen aan, wat leidt tot een toegenomen aanmaak van melanine. Als de huid in die periode blootstaat aan zon, kan zich hyperpigmentatie voordoen in het gezicht. Dat is dus het befaamde zwangerschapsmasker of chloasma.

Symptomen

De invloed van hormonen…

Een grote meerderheid van de vrouwen krijgt vanaf de 4e maand van de zwangerschap last van een zwangerschapsmasker. De zwangerschap veroorzaakt een uitzonderlijk hoge productie van vrouwelijke hormonen, oestrogenen, die op hun beurt leiden tot een verhoogde aanmaak van melanine. Deze hyperpigmentatie komt tot uiting in bruine of grijzige vlekken, die zich meestal voordoen in het midden van het voorhoofd, op de kin en rond de mond. De vlekken zijn onregelmatig van vorm.

Oorzaken

… en de zon

Blootstelling aan de zon doet het risico op een zwangerschapsmasker sterk toenemen. De zonnestraling die de huid te verwerken krijgt op een mooie, heldere dag kan al leiden tot een overproductie van melanine en is dus al voldoende om een chloasma te doen ontstaan. In principe zijn deze vlekken een zestal maanden na de bevalling weer verdwenen. Maar bij een volgende zwangerschap bestaat er een aanzienlijk risico op een recidief. Het is dus beter de ontwikkeling van een zwangerschapsmasker te voorkomen. 

Behandelingen

Een zwangerschapsmasker voorkomen

Er is maar één manier om een zwangerschapsmasker te voorkomen: de huid dagelijks beschermen, ook in de stad. Men hoeft de zon ook niet angstvallig te mijden, wel enkele regels in acht te nemen tijdens zonnige perioden.

  • een hoofddeksel dragen
  • de huid beschermen met een sunblock
  • de crème om de twee uur opnieuw aanbrengen
  • 's avonds thuis preventief een crème tegen pigmentvlekken aanbrengen
Deze voorzorgsmaatregelen zijn op elk moment van de dag van toepassing.

Aarzel niet een dermatoloog te raadplegen voor meer informatie.

Aanbevolen voor u

See all articles