Achtergrondinformatie

Informatie over zonneallergie

Img_Informatie over zonneallergie

Naar schatting heeft ongeveer 20% van de bevolking last van zonneallergie. Zonneallergie kan vervelende klachten tot gevolg hebben zoals rode vlekken, blaasjes en soms eczeem. Lees meer informatie over wat zonneallergie is, wat de symptomen zijn van zonneallergie, hoe je zonneallergie kunt behandelen en voorkomen.
Lees informatie over zonneallergie, de symtomen, behandeling, klachtvermindering en hoe zonneallergie voorkomen kan worden.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie in het kort

Zonneallergie is een reactie van het lichaam op blootstelling aan de zon. Men spreekt van zonneallergie wanneer de huid overdreven reageert op UV (UltraViolet) straling.
Zonneallergie kan dus ook voorzaakt worden door straling van de zonnebank. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie. Sommige mensen zijn erfelijk belast met zonneallergie, maar het kan ook alleen ontstaan onder invloed van andere factoren ontstaan, zoals medicatie of blootstelling aan bepaalde planten. Zonneallergie komt gemiddeld vaker voor in Westerse landen en begint meestal tussen het 30e en 40e levensjaar. Bij vrouwen komt het 3 tot 4 keer zo vaak voor als bij mannen.

Symptomen zonneallergie

Wat zijn de symptomen van zonneallerige

uitslag zonneallergie

De symtomen van zonneallergie treden vaak enkele uren tot dagen na blootstelling aan de zon op en kunnen 7 tot 10 dagen aanhouden. De symtomen van zonneallergie zijn*:

 • Rode, pijnlijke huiduitslag, vaak gepaard met jeuk.
 • Blaasjes
 • Huidschilfering
 • Zwelling van de huid
De symtomen verschijnen vaak als eerste op de plaatsen waar de huid is blootgesteld aan de zon maar kan zich ook uitbreiden naar andere gebieden.

Zonneallergie behandelen

Hoe kun je zonneallergie behandelen?

Zonneallergie is te behandelen d.m.v. lichtgewenning. Dit kan op 2 manieren:

 • Natuurlijke zon. Voor milde vormen van zonneallergie is het gelijdelijk laten wennen van je huid aan de zon voldoende. Let in het voorjaar op en smeer je huid goed in.
 • Lichttherapie: een therapie waarbij je huid voorafgaand aan de zomer 10 tot 12 weken, 2 a 3 keer per week wordt blootgesteld aan UVB straling. Hiervoor dient je contact op te nemen met het ziekenhuis.

Zonneallergie klachten verminderen

Hoe kun je de klachten bij zonneallergie verminderen?

Om klachten te verminderen en de huid extra te beschermen kun je verzorgingsproducten voor een allergische huid gebruiken.

 • Een dagcreme speciaal voor de allergische huid kan helpen de symtomen van zonne allergie te verminderen en te beschermen. Het verminderd branderige en trekkende huid snel.
 • Wanneer je last hebt van een pijnlijke huid en zwelling rond de ogen kun je een oogcreme aan die je pijnlijke en gezwolle huid verzacht.

Tips

10 tips om zonneallergie te voorkomen

Zonneallergie kun je voorkomen door een aantal gedragsregels in acht te nemen. De tips:

 • Blijf uit de zon tussen 11:00 en 15:00, wanneer de straling het sterkst is
 • Draag in de zomer kleding die de armen en benen volledig bedekken.
 • Onthoud dat sneeuw en zand veel zonlicht reflecteren
 • Onder een parasol bereikt met name UVA straling je huid nog steeds
 • Hoog in de bergen bereikt meer zonlicht de aarde
 • Minstens zo belangrijk is de dagelijkse routine. Veel verzorgingsproducten zijn te aggresief voor je huid en verergeren de kans op klachten.Bronnen:
https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/zonneallergie-polymorfe-lichteruptie-pmle/ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/basics/definition/con-20035077 https://www.drugs.com/health-guide/sun-allergy-photosensitivity.html https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/zonneallergie-polymorfe-lichteruptie-pmle/ http://www.health.harvard.edu/allergies/sun-allergy-photosensitivity

Aanbevolen voor u

See all articles