3 vragen aan een expert

ZONNEALLERGIE

Img_ZONNEALLERGIE

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is de zogenaamde polymorfe lichteruptie (PMLE). Hierbij verschijnen op zonnige dagen rode, jeukende bobbeltjes op de huid. Nagenoeg 10 % van de volwassenen heeft last van deze vorm van zonneallergie. Dermatologen komen dit probleem dus heel vaak tegen bij hun patiënten.

WAT IS HET PROFIEL VAN PATIËNTEN MET ZONNEALLERGIE?

Heel vaak zijn dat vrouwen tussen 15 en 35 jaar.

Zonneallergie duikt niet noodzakelijk 's zomers op. Ook tijdens een skivakantie of na enkele uurtjes op een terrasje in het voorjaar kunnen die kleine, ontsierende rode vlekjes, die vaak wat bobbelachtig zijn, opduiken in het decolleté, op de voorarmen en/of op de benen. Als men zich blijft blootstellen aan de zon, raakt de huid eraan gewend en verdwijnen de symptomen uiteindelijk.

Kan zonneallergie voorkomen worden?

Zonneallergie duikt gewoon opeens op, zonder enige triggerfactor behalve blootstelling aan zonlicht.

Wie eenmaal een lichteruptie heeft gehad, zal er de volgende jaren bij de eerste blootstelling aan de zon telkens weer last van hebben. Ik raad mijn patiënten, en zeker diegenen met een gevoelige huid, aan om een efficiënte bescherming tegen zowel UVB als UVA te gebruiken om de symptomen van zonneallergie te bestrijden.

ZIJN ER GENEESMIDDELEN TEGEN ZONNEALLERGIE?

Bij hevige zonneallergie schrijf ik synthetische antimalariamiddelen voor.

Ik gebruik vaak voedingssupplementen met bètacaroteen, selenium en probiotica, die men een maand voor de eerste blootstellingen moet beginnen in te nemen en de hele blootstellingsduur verder moet nemen. Bij hevige zonneallergie schrijf ik synthetische antimalariamiddelen voor, waarmee 10 dagen voor de eerste blootsellingen moet worden begonnen. Voor lichttherapie, waarbij de huid dus een aantal keren wordt blootgesteld aan een UV-lichtbron voordat men voor het eerst in de zon gaat, ben ik minder enthousiast omdat dit een cumulatie van UV-blootstelling geeft.

Aanbevolen voor u

See all articles