3 vragen aan een expert

Wat is fotosensibilisate?

Img_Wat is fotosensibilisate?

Fotosensibilisering is het gevolg van de combinatie van ultravioletstralen en de aanwezigheid van een gevoeligmakende stof. Dat kan een product zijn dat lokaal op de huid is aangebracht (parfum, geneesmiddel) of een molecule die in de huid terechtkomt via de bloedsomloop (fotosensibiliserend geneesmiddel). Hoe kan dit worden behandeld en vermeden? Het advies van een dermatoloog.

Wat zijn de symptomen van fotosensibilisatie?

De patiënten kunnen een plotselinge reactie vertonen, die beperkt blijft tot de aan de zon blootgestelde huidzones.

De huid is rood. Ze vertoont de tekenen van zonnebrand. De reactie treedt op kort nadat een bepaald product werd aangebracht of een geneesmiddel is ingenomen. Het kan ook gaan om een reactie die op eczeem lijkt en verder gaat dan de blootgestelde zones. Deze fotoallergie verschijnt vaak met enige vertraging (48 u) na de blootstelling.

Wat doet u in dergelijke gevallen?

Een onderzoek van de huid wijst al snel in de richting van fotosensibilisatie.

Ik ga dan na of de patiënt bepaalde geneesmiddelen heeft ingenomen of cosmetische of geneeskrachtige crèmes heeft aangebracht. Er zijn heel wat geneesmiddelen die een fotosensibiliserend effect hebben (bepaalde antibiotica, antidepressiva, ontstekingsremmers, enz.). Als ik een bepaald geneesmiddel verdenk, verwijs ik mijn patiënten soms door om zich te laten testen onder UV-licht. Natuurlijk moet ook verlichting van de symptomen worden geboden, moet de behandeling indien mogelijk worden stopgezet en moet de patiënt ook uit de zon blijven.

Wat raadt u aan om fotosensibilisatie te voorkomen?

De patiënten moeten op de hoogte zijn van het feit dat bepaalde geneesmiddelen sterk fotosensibiliserend werken.

Aarzel niet om dit na te vragen bij uw arts. Bepaalde geneesmiddelen, voor het hart bijvoorbeeld, moet men nu eenmaal blijven innemen. Ik raad mijn patiënten dan aan om uit de zon te blijven en, als ze buiten begeven, zich goed te beschermen tegen de zon (kleding, hoed of pet, zonneproduct met hoge beschermingsfactor). Als men in de zon gaat, moet men ook vermijden om parfums rechtstreeks op de huid aan te brengen.

Aanbevolen voor u

See all articles