3 vragen aan een expert

De behandeling van herpes moet al bij de opkomst van de eerste symptomen beginnen

Img_De behandeling van herpes moet al bij de opkomst van de eerste symptomen beginnen

Herpes, dat in de hand wordt gewerkt door de zon, verschijnt meestal rond de mond en de neus. Zodra de eerste symptomen opduiken, moet de aandoening worden behandeld en moeten enkele eenvoudige regels in acht worden genomen. Het advies terzake van een dermatoloog.

Wat zijn de kenmerken van zonneherpes?

Een herpesopvlamming kan zich voordoen in diverse omstandigheden:

koorts, oververmoeidheid, menstruatie, stress. De zon is ook één van de factoren die ertoe bijdragen. Vaak melden patiënten mij een hevige opstoot van herpes rond de mond en de neus, die is opgedoken tijdens de eerste dagen van hun wintersportvakantie of aan het begin van de zomer. Zowel dat het er lelijk uitziet als het branderige gevoel zetten dan ook een domper op hun weekje vakantie.

Hoe behandelt u herpes?

Met antivirale middelen, dus geneesmiddelen die de vermenigvuldiging van het virus afremmen.

De behandeling moet bij de eerste symptomen worden aangevat. De patiënten kennen heel goed dat tintelende gevoel dat voorafgaat aan een opvlamming. Krabben aan de korstjes moet ook absoluut worden vermeden: hierdoor ontstaat immers het gevaar van bacteriële superinfectie (impetiginatie) en uitzaaiing van het virus. Vermijd ook direct contact (kussen) met andere mensen en breng geen irriterend product aan, dat de verschijnselen kan verergeren.

Kunnen opvlammingen van zonneherpes volgens u worden voorkomen?

We weten goed wat de opvlammingen veroorzaakt:

het virus, dat al in het lichaam aanwezig is, gaat zich vermenigvuldigen onder invloed van de zon. Daarom is zonnebescherming onontbeerlijk. Hiermee kan een aanval worden vermeden. Ik schrijf sticks met hoge bescherming voor de lippen voor, die om de 2 uur moeten worden aangebracht. Ook de rest van het gezicht moet worden beschermd met zonneproducten met een hoge beschermingsfactor, die zowel UVB- als UVA-stralen tegenhouden.

Aanbevolen voor u

See all articles