Achtergrondinformatie

Roodheid in het gezicht: Onschuldig of niet?

Img_Roodheid in het gezicht: Onschuldig of niet?

Niets laat een vrouw sneller stralen dan een blosje, of het nu natuurlijk is of uit een doosje komt. Maar wanneer "blozen" meer gaat lijken op "rood aanlopen", dan lijkt het alsof ze ontdaan, gestresst of gewoonweg verlegen is.
Bij vrouwen met een gevoelige huid geeft het gezicht op die manier niet langer weer hoe ze zich echt voelen. De gezichtshuid wordt rood als reactie op allerlei inwendige en uitwendige stressoren. Geen wonder dat roodheid in het gezichts een van de grootste ergernissen is van vrouwen met een gevoelige gezichtshuid.

Bovendien heeft die roodheid de neiging om te verergeren naarmate men ouder wordt. Onder invloed van de zon en andere factoren wordt de teint geleidelijk aan steeds ongelijkmatiger. Om dit weer onder controle te krijgen, is het van essentieel belang om inzicht te krijgen in de achterliggende mechanismen van een rode huide én speciale, deskundige gezichtsverzorging te kiezen

Waarom wordt de gezichtshuid rood?

Een gevoelige huid in het gezicht heeft een bijzonder kwetsbare oppervlaktebarrière, waardoor ze amper bestand is tegen irriterende omgevingsfactoren. Als de huid een situatie of substantie als agressief ervaart, worden alarmsignalen vrijgegeven in de vorm van ontstekingsmediatoren (cytokines, histamine…). Die brengen een kettingreactie op gang die leidt tot vaatverwijding of zwelling van het netwerk van bloedvaatjes in de huid.

Het resultaat? Zichtbare roodheid,  en verhitting aan het huidoppervlak, vaak gaat dit gepaard met jeuk en prikkeling.

Wat zijn de inwendige en uitwendige triggers voor roodheid?

Veel vrouwen met een gevoelige gezichtshuid weten welke factoren voor hen triggers zijn. Inwendige factoren zijn bijvoorbeeld hormonale schommelingen (zwangerschap, menopauze), stress en emoties. Uitwendige factoren zijn o.a. veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid, en bepaalde cosmeticabestanddelen (oppervlakte-actieve stoffen, parfum, alcohol…).

De belangrijkste oorzaak op lange termijn is echter de zon: bij een huid die het hele jaar door blootstaat aan UV, wordt de roodheid geleidelijk aan erger en kan zelfs permanent worden. Daarom is dagelijkse breedspectrumbescherming onontbeerlijk voor een gevoelige gezichtshuid met neiging tot roodheid. Let erop dat je zonneproduct beschermt tegen UVB, UVA en lang UVA, dat zelfs 's winters aanwezig is.

Van roodheid tot rosacea – een kwestie van gradatie

Af en toe eens blozen is natuurlijk normaal. Maar als je gezichtshuid permanent "bloost" en er kleine verwijde bloedvaatjes te zien zijn, soms gecombineerd met vlekjes, dan is rosacea de voor de hand liggende diagnose. Dit is een goedaardig kwaaltje dat bij zo'n 10% van de bevolking voorkomt, vooral bij vrouwen met een lichte huid en lichte ogen. Rosacea kan op diverse manieren worden behandeld, van plaatselijke crèmes tot vaatlaser of IPL (intense pulsed light). Er is geen vaste regel die zegt wanneer er moet worden overgegaan tot behandeling, maar als jij je eraan stoort, dan kun je om advies vragen aan je dokter of dermatoloog.

Wat zijn de beste verzorgingsproducten voor een gezichtshuid met neiging tot roodheid?

oals elke gevoelige huid heeft een huid met neiging tot roodheid behoefte aan specifieke, deskundige verzorging. Om deze huid te reinigen, kun je het beste een zachte melk of micellair water gebruiken, omdat die de kwetsbare huidbarrière respecteren. Sprayen met thermaal bronwater is een uitstekende manier om de pas gereinigde huid te verkoelen en te kalmeren. Daarna breng je een hydraterende verzorging aan om de weerstand van de huid te helpen herstellen, én een crème met een hoge UV-beschermingsfactor.

Wat is de beste make-up bij een gevoelige gezichtshuid en roodheid?

Bij een gevoelige gezichtshuid geldt het principe "less is more", dus gebruik het liefst zo weinig mogelijk producten. Daarom zijn BB- en CC-crèmes ideaal voor een gevoelige huid met neiging tot roodheid: ze combineren allerlei werkingen in één enkele formule, waardoor de kans op huidirritatie beperkt blijft. Bovendien zijn het lichte, makkelijk uit te strijken texturen die zich zonder "wrijving" laten aanbrengen.

Aanbevolen voor u

See all articles