Achtergrondinformatie

Leven met een overgevoelige huid : de impact op je levenskwaliteit

Img_Leven met een overgevoelige huid : de impact op je levenskwaliteit

Al vanaf je geboorte fungeert je huid elke seconde van elke dag als een beschermende buffer tegen de elementen, tegen klappen en stoten en tegen talloze schadelijke stoffen uit de omgeving. Die immense rol die onze huid in ons leven speelt, vinden we zo vanzelfsprekend dat we er amper bij stilstaan.

Meer en meer mensen ondervinden echter problemen met hun huid. Die is gevoelig geworden en ondergaat niet langer stilzwijgend de stress en agressies van het dagelijkse leven. De huid begint te protesteren en uit haar ongenoegen met symptomen zoals roodheid, jeuk, prikkeling… In het ergste geval proberen vrouwen met een gevoelige gezichtshuid alle "risicosituaties" te vermijden, wat er op neerkomt dat ze niet meer onbekommerd van allerlei dingen kunnen genieten.
Het dermatologische expertmerk La Roche-Posay onderkent als geen ander de impact van een gevoelige huid op het leven van vrouwen en geeft tips en advies om de gevoelige huid zo te verzorgen dat je weer volop kunt genieten.

Je ochtendlijke verzorgingsritueel kan invloed hebben op de rest van je dag

Als je 's morgens nog maar half wakker bent, verlang je naar een lange, warme douche. Bij veel vrouwen gaat de huid na langdurig contact met warm water echter "trekken", alsof ze te klein is geworden. De huid ziet er rood uit. Rode vlekken in je gezicht of rood aangelopen wangen zijn niet zo bevorderlijk voor het zelfvertrouwen... Niet ideaal als je die ochtend een belangrijke presentatie of een sollicitatiegesprek hebt!

De wetenschap achter de realiteit: dit is een klassiek scenario. Het warme water van je ochtenddouche doet histamine vrijkomen in je huid, wat leidt tot een kettingreactie van irritatie. Een korte douche met lauw water nemen is dus de boodschap voor wie een gevoelige huid heeft. Ook alkalische zepen ontdoen je huid van haar beschermende laagje. Verzorg je gevoelige huid liever met micellair water en reinigingsmelk.

De verkeerde make-up kan een domper op je sociale leven zetten

Voor veel vrouwen is opmaken een moment van puur plezier en zelfexpressie, maar voor wie met een overgevoelige huid kampt, lijkt de zoektocht naar geschikte make-up op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Bij het aanbrengen van een product kan de huid branderig gaan aanvoelen, jeuken en prikken en vaak ongelijkmatig en vlekkerig ogen: precies het tegenovergestelde van wat je met je make-up wilt bereiken! Omdat ze geen enkele make-up meer vertrouwen, zien deze vrouwen zich uiteindelijk verplicht om onopgemaakt te verschijnen op feestjes, etentjes, enz.

De wetenschap achter de realiteit: veel vrouwen met een gevoelige huid investeren tijd en geld in allergietests, omdat ze persé willen ontdekken welk ingrediënt verantwoordelijk is voor hun problematische ervaringen met make-up. Als de tests negatief blijken, dan zijn ze uiteraard teleurgesteld en gefrustreerd. De waarheid is echter dat een gevoelige huid moeilijker te definiëren is dan een allergie, en elke vrouw moet uitzoeken wat bij haar de boosdoeners zijn.
Een goede strategie om probleemveroorzakende ingredienten in make up te vermijden, is aandachtig de vermeldingen op producten lezen. Verzeker je ervan dat het product getest is op gevoelige en allergische huid, dat het een minimalistische samenstelling heeft, zonder parfum, alcohol en bekende allergenen zoals nikkel. Met speciale make-up voor gevoelige huid verzorg je je huid goed en kun je je eindelijk weer onbekommerd mooi maken en experimenteren met de nieuwste looks!

Een gevoelige huid kan vrouwen beroven van hun schoonheidsslaapje

Het mag misschien raar klinken, maar een gevoelige huid kan zelfs je slaap verstoren, en dat is wel een heel zware aanslag op je levenskwaliteit. Meer en meer vrouwen klagen dat ze wakker worden met een vervelend jeukende huid en een prikkend gevoel op hun gezicht. Geen aangename start van de dag!

De wetenschap achter de realiteit: Vaak vertonen de symptomen van een gevoelige huid 's ochtends een piek, wat sommige mensen zelfs te vroeg wakker maakt. Hoe komt dat? In de vroege uurtjes doet zich in het lichaam een verhoogde productie van histamine voor, een neurotransmitter die jeuk bevordert en de symptomen van een gevoelige huid kan triggeren. Een goede nachtcreme verzorgt je gevoelige huid en helpt dit verschijnsel onder controle te houden, zodat je fris en onbekommerd wakker wordt.

Aanbevolen voor u

See all articles