Achtergrondinformatie

Wat is nu precies een gevoelige huid en hoe verzorg je die best?

Img_Wat is nu precies een gevoelige huid en hoe verzorg je die best?

De groep mensen met een gevoelige huid groeit jaar na jaar. De blogs en vlogs over het onderwerp schieten als paddenstoelen uit de grond en recente studies leren ons dat vandaag de dag zowat 60% van ons een gevoelige huid heeft. Toch is er nog heel wat onduidelijkheid en onwetendheid omtrent een gevoelige huid. Hoe komt dat?

Een gevoelige huid: vaak een onzichtbare toestand

Het is zelfs voor een arts vaak moeilijk om de diagnose "gevoelige huid" te stellen, en dat om een heel eenvoudige reden: een gevoelige huid is wat vrouwen voelen, niet wat dokters en clinici zien.
Voor de vrouw in kwestie is de gevoelige huid een dagelijkse kwelling: de huid prikt, jeukt, loopt rood aan en is verhit als reactie op omgevingsinvloeden, bepaalde eetwaren of dagelijkse verzorgingsproducten.
Voor de dermatoloog kan de gevoelige huid er wat rood of droog uitzien, maar oogt voor de rest eigenlijk vrij normaal.

Dus je denkt dat je een gevoelige huid hebt… maar wat voor één?

Er is niet één soort huidgevoeligheid, maar een heel spectrum. Weten welk type gevoelige huid je hebt, is al de eerste stap om te leren leven met je huid en een aangepaste routine aan te nemen.
De interactieve diagnosetool "Sensitest" is een snelle en makkelijke manier om te ontdekken waar jouw huid zich ergens bevindt in het spectrum van gevoeligheid. Ga er vandaag nog voor langs bij je apotheker.

De Sensitest maakt gebruik van een reeks eenvoudige vragen om na te gaan welk van de volgende gevoeligheidsniveaus jouw huid vertoont:
Sensitief: reageert af en toe op producten of veranderingen in de omgeving.
Geneigd tot roodheid: bloost en loopt rood aan als reactie op bepaalde etenswaren, alcohol of temperatuurschommelingen.
Reactief: reageert frequent op zowel producten als omgevingsfactoren.
Atopisch: heeft last van aandoeningen zoals eczeem of contactdermatitis.
Allergisch: reageert op specifieke allergenen in dagelijkse verzorgingsproducten en in de omgeving.

En voor elke gevoeligheidsgraad geeft de Sensitest aan welke dagelijkse verzorgingsproducten het best geschikt zijn voor de specifieke behoeften van jouw huid.

De dermatologische realiteit van een gevoelige huid

Wat kan reacties triggeren bij een gevoelige huid?

De meestvoorkomende boosdoeners zijn grofweg in te delen in drie categorieën, zoals blijkt uit grootscheepse studies die La Roche-Posay heeft uitgevoerd bij meer dan 6.000 consumenten in 8 verschillende landen.
Omgeving (59,8%)*: veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid kunnen leiden tot intens onbehagen, evenals blootstelling aan de zon, vervuiling en zelfs pollen.
Huidverzorgingsproducten (55,1%)*: sommige bevatten potentieel irriterende stoffen, zoals parfums of kleurstoffen. Ook nikkel is een veel voorkomend allergeen in cosmeticaproducten.
De derde categorie zijn inwendige factoren: psychologische stress (34,7%)* en bepaalde leefgewoonten zoals roken, pikant eten of alcohol drinken, kunnen allemaal reacties als roodheid en onbehagen uitlokken bij een gevoelige huid.
*Observationele studie met Toleriane Ultra op 3.800 patiënten in 8 landen

Wat is nu eigenlijk de oorzaak van een gevoelige huid?

De hoofdoorzaak is het afweersysteem van de huid dat zijn werk niet meer goed doet. Een gezonde huid heeft een beschermende barrière, de hydrolipidenlaag genoemd, die bacteriën en irriterende stoffen tegenhoudt en voorkomt dat die in de diepere huidlagen dringen. Die beschermende laag bevat ook vocht en is essentieel om de huid stevig, elastisch en vooral comfortabel te houden!
Bij een gevoelige huid is die barrière verzwakt, waardoor de huid sterker blootstaat aan agressieve stoffen en schommelingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid. Door die overmatige blootstelling aan bacteriën, irriterende stoffen en veranderende omgevingsfactoren, denkt de huid in gevaar te zijn en geeft alarmsignalen af, die leiden tot roodheid en een verhit en prikkelend gevoel.

Waarom reageert de huid zo hevig?

Onze huid bevat een enorm netwerk van zenuwen, met zo'n twaalf zenuwuiteinden per vierkante centimeter. Bij een gevoelige huid zijn die zenuwuiteinden zeer prikkelbaar en versturen ze veel meer gevaarsignalen naar de hersenen dan de zenuwen in een normale huid. Het komt er in essentie op neer dat de zenuwen normale stimuli interpreteren als schadelijk, waardoor dus bij het minste geringste onbehaaglijke gevoel optreden.

Hoe kan je de huidgevoeligheid verminderen?

Het allerbelangrijkste is dat je de moed niet mag verliezen: het is mogelijk om de huid minder gevoelig te maken.
Omdat niet elke gevoelige huid op dezelfde manier in elkaar zit, moet je jouw specifieke verzorgingsroutine samenstellen op basis van de diagnose van de Sensitest, maar toch zijn er enkele algemene tips van toepassing:

• Ban alle triggers. Hou een dagboek bij van de factoren die bij jou symptomen uitlokken (b.v. bepaalde voedingswaren, alcohol, airconditioning) en probeer die zoveel mogelijk te vermijden.
• Haal de beschermende barrière van je huid niet weg met agressieve producten zoals alkalische zepen. Een gevoelige huid kun je het beste reinigen met een zachte melk of micellaire lotion op een wattenschijfje.
• Herstel de hydrolipidenlaag van de huid door het lipidentekort aan te vullen met een hoogtolerant hydraterend product speciaal voor gevoelige huid.

Aanbevolen voor u

See all articles