3 vragen aan een expert

Verzorgings- en reinigingsproducten voor een gedehydrateerde huid moeten een combinatie van drie typen ingrediënten bevatten.

Img_Verzorgings- en reinigingsproducten voor een gedehydrateerde huid moeten een combinatie van drie typen ingrediënten bevatten.

Bij een gedehydrateerde huid kampt de epidermis, en vooral de hoornlaag, met een vochttekort. Dit is een verschijnsel van tijdelijke aard dat zich bij elk huidtype kan voordoen. Het veroorzaakt een trekkend gevoel: de huid voelt ruw aan en kan gaan afschilferen. Hoe kan dit worden verholpen? Het advies van een dermatoloog.

Speelt de leefomgeving een rol bij dehydratatie van de huid?

De vochtigheidsgraad van de buiten, lage temperaturen in de winter, wind, hoge temperaturen, zon en UV-straling, te sterk verwarmde leefruimten…

Dit draagt allemaal bij tot extra vochtverdamping en leidt tot dehydratatie van de huid. Ik leg dit uit aan mijn patiënten, zodat ze iets kunnen doen aan deze factoren, althans in ieder geval bij hen thuis.

Zijn er nog andere factoren die dehydratatie in de hand werken?

Langdurig of herhaald contact met water, door zich te veel te wassen, kan tot zeer langdurige dehydratatie leiden.

Het gebruik van sterk basische zepen en het schuren van de huid met puimsteen of scrubhandschoenen dragen hier ook aan bij. De inname van bepaalde geneesmiddelen (retinoïden, corticoïden) of het oplopen van beroepseczeem (bij kappers, mensen die in de bouw werken) drogen de huid ook uit. Door hormonale veroudering gaan de hydrofiele bestanddelen van de dermis ook afnemen.

Wat raadt u in dergelijke gevallen aan?

Verzorgings- en reinigingsproducten moeten een combinatie van drie typen ingrediënten bevatten.

Ik schrijf vochtinbrengende producten voor, die het vocht vasthouden in de hoorncellen. Maar ook hydrofiele producten, die bij contact met water een gel vormen, of hydrofobe producten, om een occlusieve film aan het huidoppervlak te vormen die de vochtverdamping tegengaat. Verder raad ik ook ingrediënten aan die de structuur van de opperhuidlipiden verbeteren om de opbouw van de hoornlaag te versterken, een beetje zoals een "bakstenen muur"

Aanbevolen voor u

See all articles