Achtergrondinformatie

6 Stappen om je gevoelige, onrustige huid te kalmeren

Img_6 Stappen om je gevoelige, onrustige huid te kalmeren

Voor vrouwen met een gevoelige huid zit zelfs een doodgewone dag vol verborgen valkuilen. Temperatuurveranderingen, airconditioning, hard water… er zijn tal van factoren die het huidcomfort negatief beinvloeden en de huid kunnen laten prikken, branden en jeuken.

Logisch dat deze vrouwen voortdurend op zoek zijn naar manieren om hun onrustige huid te kalmeren… En daarbij bereid zijn om alles te proberen! Op online forums worden de meest uiteenlopende huismiddeltjes aangeraden: honing, haver, avocado, ja zelfs chocolademaskers. Hoe smakelijk ze ook mogen zijn, al die eetwaren zullen meestal meer kwaad dan goed doen. Dergelijke doe-het-zelf-behandelingen kunnen immers potentiële allergenen en irriterende bestanddelen bevatten, die je huid nog meer irriteren.

Aangepaste, deskundige huidverzorging voor de gevoelige  en onrustige huid is de eerste stap naar meer comfort, maar een paar eenvoudige dagelijkse gewoonten in acht nemen kan ook al heel veel verschil maken. Doe de quiz en leer hoe je je gevoelige huid kalmeert.

Een lange, warme douche helpt om een gevoelige huid te kalmeren. Waar of niet waar?

NIET WAAR
Wanneer een gevoelige huid wordt blootgesteld aan warmte of koude wordt er histamine aangemaakt, wat huidirritatie kan veroorzaken. Aan de weersomstandigheden kan je natuurlijk niks veranderen, maar een douche of bad hou je bij voorkeur kort en doe je met lauw water.

Blootstelling aan de zon kan de huid gevoeliger maken. Waar of niet waar?

WAAR
Slecht nieuws voor de zonaanbidders: zon en een gevoelige huid gaan niet samen. UV-stralen veroorzaken oxidatieve stress en micro-ontstekingen in de huid, dus breng elke ochtend een breedspectrum zonnebrandcreme tegen UVA-UVB en lang UVA aan.

Een glas wijn heeft een kalmerende werking voor mij en mijn huid. Waar of niet waar?

NIET WAAR
Alcohol doet de bloedvaatjes in de huid uitzetten, waardoor ze makkelijker gaat blozen en rood aanlopen. Daarnaast onttrekt het ook vocht aan de opperhuid, waardoor de al zo kwetsbare barrière van de gevoelige huid verder verzwakt en de huid nog meer blootstaat aan stressfactoren. Je huid kalmeren doe je niet met alcoholhoudende dranken.

Wat ik eet, kan geen effect hebben op de prikkelbaarheid van mijn huid. Waar of niet waar?

NIET WAAR
Stoffen zoals capsaïcine in pikant eten stimuleren irritatiereceptoren in de huid, wat kan leiden tot pijn, prikkeling, trekken en rood aanlopen van de huid. Om je huid te kalmeren is het verstandig om pikant eten te vermijden.

Stoppen met roken is goed om mijn gevoelige huid te kalmeren. Waar of niet waar?

WAAR
De nicotine in sigarettenrook veroorzaakt spasmen van de bloedvaatjes in de huid, waardoor de microcirculatie en het hydratatiepeil verstoord raken. De huid van een roker is gedehydrateerd en onderhevig aan oxidatieve stress, waardoor ze veel kwetsbaarder is voor externe agressies. Stoppen met roken kan dus zeker helpen de gevoelige huid te kalmeren.

Hoe ik me vanbinnen voel, heeft geen effect op mijn gevoelige huid. Waar of niet waar?

NIET WAAR
Stress en hevige emoties doen de bloedvaatjes in de huid uitzetten, waardoor de huid rood aanloopt en onbehaaglijk gaat aanvoelen. Veel vrouwen hebben baat bij mindfulness of vergelijkbare relaxatietechnieken om hun gevoelige huid in de Zen-zone te houden.

Maak vandaag nog een positieve start om je gevoelige huid te kalmeren. De winnende formule? Verstandige leefgewoonten combineren met deskundige dermocosmetische oplossingen om je huidcomfort te herstellen. Met de juiste verzorging kunnen vrouwen met een gevoelige huid maximaal van het leven genieten.

Aanbevolen voor u

See all articles