Achtergrondinformatie

Het leven van een gevoelige huid

Img_Het leven van een gevoelige huid

Het mag verwonderlijk klinken, maar een gevoelige huid is eigenlijk geen huidtype in de strikte zin van het woord. Elk huidtype, van een vette en acne-achtige puberhuid tot een droge en oudere, rijpere huid kan gevoelig zijn. Eén ding dat ze gemeenschappelijk hebben, is dat ze overdreven reageren op onschuldige omgevingsfactoren of huidverzorgingsproducten.

Wat een gevoelige huid echt uniek maakt, is de manier waarop ze evolueert: in de loop van een uur, een dag of een heel leven kunnen omgevingsinvloeden en hormonale factoren het uiterlijk van een gevoelige huid veranderen.

Een dag in het leven van een gevoelige huid

De huid heeft een biologisch geprogrammeerd 24-uurs dag-/nachtritme, dat een invloed kan hebben op de gevoeligheid. 's Nachts kan de huidgevoeligheid toenemen, doordat er minder van het ontstekingswerend hormoon cortisol wordt aangemaakt, maar wel meer histamine, dat jeuk bevordert. Resultaat? Bij het ontwaken voelt de huid branderig, jeukend en trekkend aan.

Maar dat is slechts de helft van het verhaal. Hoewel de huid deels wordt beïnvloed door voorgeprogrammeerde, fysiologische mechanismen, is het effect van de dagelijkse routine even belangrijk.

Je begint de dag met een lange, warme douche. Daarna stap je buiten in de vervuilde straatlucht. Onderweg koop je nog een meeneemkoffie en dan arriveer je op kantoor, waar de airconditioning aan staat. 's Middags heb je afgesproken met een vriendin en eet je een kruidig gerechtje op een zonnig terras. Daarna volgt een hectische namiddag met zenuwslopende vergaderingen. Na het werk ga je je een uurtje afbeulen in de fitness, en daarna ga je naar je favoriete café voor een cocktail met de vriendinnen… Klinkt dit bekend?Elk van deze dagelijkse dingen – veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid, cafeïne, pikant eten, zon, stress, intense beweging, alcohol – kunnen ervoor zorgen dat een gevoelige huid verder geirriteerd raakt.

De gevoeligheid van de huid door de seizoenen heen

Een gevoelige huid houdt van stabiliteit en haat verandering. De lente en de herfst zijn dan ook de meest gevreesde seizoenen, omdat de weersomstandigheden dan vaak onvoorspelbaar zijn. Met haar kwetsbare barrière en overgevoelige zenuwuiteinden kan deze huid zich niet vlot aanpassen aan snel veranderende temperaturen en vochtigheidsniveaus, wat leidt tot een verhoogde gevoeligheid.

Elk seizoen vertoont ook pieken in de pollenconcentratie van diverse plantensoorten. In de lente zitten er vooral pollen van bomen in de lucht, de zomer is het seizoen van de graspollen en in de herfst gaat het hoofdzakelijk om onkruidpollen. Elke toename van pollen kan allergische huidreacties triggeren. Bij veel mensen verloopt het jaar dan ook met voorspelbare pieken en dalen van de huidgevoeligheid.

De gevoelige huid door de generaties heen

Behalve het dag-/nachtritme van de huid en de wisselende seizoenen, kunnen ook langduriger fysiologische veranderingen een sterke invloed hebben op de gevoeligheid van de huid.

Babyhuid: doordat de huidbarrière bij een baby nog onvolgroeid is, is deze huid bijzonder vatbaar voor roodheid en irritatie. Wat verzorgingsproducten betreft, is "minder" altijd beter.
Puberhuid: om hun vette, acne-achtige huid aan te pakken, gebruiken tieners vaak agressieve reinigings- en scrubproducten, die de natuurlijke afweer van de huid aantasten, met een overgevoelige huid tot gevolg.
Zwangerschap en menopauze: hormonale schommelingen hebben een invloed op de talgsecretie van de huid, waardoor de barrièrefunctie kan verzwakken. Dezelfde hormonen beïnvloeden het netwerk van bloedvaatjes in de huid, zodat ze sneller rood aanlopen.
Verouderende huid: bij het verouderen doen zich een aantal typische veranderingen voor in de huid. De talgklieren worden minder actief en zowel opperhuid als lederhuid worden dunner. Een verouderende huid is vaak gedehydrateerd, met een gebrekkige beschermende barrière, wat haar bijzonder kwetsbaar maakt voor externe agressies.

Hoe breng je je (over)gevoelige huid weer in evenwicht

Een gevoelige huid verandert voortdurend onder de invloed van allerlei inwendige en uitwendige factoren. Om de balans te herstellen en de gevoeligheid geleidelijk aan te verminderen, bestaan er specifieke dermocosmetische oplossingen.

Aanbevolen voor u

See all articles