0

NIEUWSBRIEF

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws en aanbiedingen

Media Widget 01Media Widget 02Media Widget 03

No More display

Back to laroche-posay.com

Lipikar Families

Ontdek hoe Lipikar het leven kan veranderen.

Advies voor elke dag

In het begin lijk je machteloos tegen zo'n opstoot van eczeem… Maar bovenop de voorgeschreven behandelingen, die een aanzienlijke verbetering geven, zijn er echter nog eenvoudige trucjes tegen de jeuk, de pijn en de slaapverstoring, waardoor je zelf je lot in handen kunt nemen.

De vicieuze cirkel van atopie

Krabben mag dan tijdelijk wat verlichting bieden, uiteindelijk wordt de huidbarrière er nog meer door beschadigd. Hierdoor gaan irriterende stoffen en allergenen nog makkelijker binnendringen, wat opnieuw voor jeuk zorgt. Op die manier ontstaat een vicieuze cirkel.

Minder krabben
Een aangepaste behandeling is het enige efficiënte middel tegen de jeuk die die onweerstaanbare drang tot krabben veroorzaakt en dus de vicieuze cirkel in stand houdt.
Om krabwondjes bij baby's tegen te gaan, doe je hen het beste katoenen handschoentjes om en let je erop dat ze nooit ongekleed blijven, zodat ze niet bij hun huid kunnen om te krabben. Bij oudere kinderen en volwassenen, de nagels altijd kort houden en synthetische of wollen kleren vermijden.

Probeer niet voortdurend te herhalen "Stop met krabben!", want vaak hoort het kind dit op de duur niet meer... Geef het kind liever een zachte streling of beter nog, verstuif wat thermaal water op zijn huid en breng daarna een likje crème aan om de jeuk te stillen.
De neiging tot krabben kan ook psychologisch zijn: een doek, een knuffel of een andere persoon krabben kan dan ook een goede afleiding vormen.

Onbehagen en pijn kalmeren:
Bij branderig aanvoelende roodheid en trekkende of zwellende letsels kunnen kou en thermaal water voldoende verlichting bieden.

 • Bewaar de crèmes in de koelkast zodat ze lekker koel zijn bij het aanbrengen
 • Ga met gladde, gekoelde stenen over de letsels of zorg tussendoor voor verkoeling met een waaier.
 • Maak de kamer niet warmer dan 19°C.
 • Leg een spray met thermaal water en een tube crème klaar op het nachtkastje

Was de huid met zorg:
De hygiëne van een atopische huid vergt een bijzondere aandacht, om nieuwe irritatie en trekken van de huid te vermijden.

 • Een bad mag niet langer dan 5 tot 10 minuten duren en de temperatuur van het water mag niet meer dan 35°C bedragen (warm water veroorzaakt jeuk). Enkele druppels speciale badolie voor atopische huid zorgen voor extra comfort.
 • Geef echter de voorkeur aan een douche (zelfs voor baby's, vanaf een leeftijd zodra ze recht kunnen zitten)
 • Wissel af met een kortere reinigingsbeurt met wat water of een reinigingsmelk als de huid extreem droog is.
 • Gebruik een syndet of een zeepvrije overvette gel om de huid in alle zachtheid te wassen
 • Gebruik liever geen washandje
 • Goed spoelen en het lichaam dan droogdeppen (niet wrijven) met een katoenen badhanddoek.
 • De huid goed hydrateren terwijl ze nog wat vochtig is

Omgaan met stress
Stress is tegelijk een uitlokkende factor voor opstoten én een gevolg van de ziekte, maar je hoeft je daar niet bij neer te leggen. Leer ermee omgaan en je levenskwaliteit zal er een stuk op vooruitgaan. Yoga, sofrologie, massages… Er zijn heel wat mogelijkheden die het proberen waard zijn.