0

NIEUWSBRIEF

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws en aanbiedingen

Media Widget 01Media Widget 02Media Widget 03

No More display

Terug naar www.laroche-posay.be/nl
Save your skin

Zwangere vrouwen en de zon: gevaar voor zwangerschapsmasker

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam vrouwelijke hormonen aan, die leiden tot een verhoogde melanineproductie.
Als de huid dan blootgesteld wordt aan de zon, kan zich hyperpigmentatie ontwikkelen op het gezicht. Dat is het beruchte zwangerschapsmasker, ook chloasma genoemd.

Img_Zwangere vrouwen en de zon: gevaar voor zwangerschapsmasker

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam vrouwelijke hormonen aan, die leiden tot een verhoogde melanineproductie. Als de huid dan blootgesteld wordt aan de zon, kan zich hyperpigmentatie ontwikkelen op het gezicht. Dat is het beruchte zwangerschapsmasker, ook chloasma genoemd.

Symptomen

De invloed van hormonen…

Vanaf de vierde maand van de zwangerschap kunnen veel vrouwen last krijgen van een zwangerschapsmasker. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam aanzienlijk meer vrouwelijke hormonen (oestrogenen) aan, die ook de melanineproductie bevorderen.  De hyperpigmentatie komt tot uiting in bruine of grijzige vlekken, die meestal in het midden van het voorhoofd, op de kin en rond de mond verschijnen. Er vormen zich ontsierende bruine plekken met een onregelmatige vorm.

Oorzaken

... en de zon

Blootstelling aan de zon verhoogt de kans op een zwangerschapsmasker aanzienlijk. De blootstelling op één heldere, mooie dag is trouwens al voldoende om overmatige melanineproductie te veroorzaken en de vorming van een chloasma te triggeren. De vlekken verdwijnen in principe een zestal maanden na de bevalling. Maar de kans op recidief bij een volgende zwangerschap is groot. Daarom is het beter om de vorming van een zwangerschapsmasker te voorkomen.

Behandelingen

Een zwangerschapsmasker voorkomen

De gulden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid elke dag, ook in de stad. Je hoeft de zon daarom niet te schuwen, maar je in de zon wel aan een aantal regels te houden.

  • Draag een hoofddeksel
  • Bescherm je huid met een sunblock
  • Breng de crème om de twee uur opnieuw aan
  • Breng 's avonds thuis een preventieve crème tegen pigmentvlekken aan

Hou je aan deze regels, ongeacht het tijdstip van de dag.

Aarzel niet je dermatoloog om meer informatie te vragen.

DE BESTE BESCHERMING TEGEN DE ZON VOOR MIJ

Ons 3-stappenplan om jezelf te beschermen tegen kanker