Een betere huid bij kanker

Je huid verzorgen en je beter voelen tijdens een kankerbehandeling

Zonnebescherming

Share this article

Sommige kankerbehandelingen maken de huid gevoeliger voor zonlicht. Blootstelling aan UV-straling kan ernstige zonnebrand tot gevolg hebben en daarom moet je heel goed opletten in de zon. Wanneer je radiotherapie ondergaat, let dan extra op omdat er dan chronische radiodermatitis kan optreden, soms zelfs jaren na de behandeling.


UVA & UVB: twee goede redenen om je huid te beschermen

De zon produceert twee soorten ultravioletstralen. UV-stralen maken slechts een klein deel uit van de zonnestraling die de Aarde treft, maar ze zijn wel heel krachtig. Er zijn verschillende soorten UV-stralen: UVC, die worden tegengehouden door de ozonlaag, en UVA en UVB die het aardoppervlak wel bereiken.

UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig en vertegenwoordigen 95% van de UV-straling die het aardoppervlak bereikt. Ze kunnen diep in de huid dringen en zelfs de huidcellen bereiken. Op lange termijn kunnen UVA-stralen die cellen beschadigen, wat kan leiden tot fotoveroudering, zonneallergie(roodheid, jeuk), pigmentverstoringen (vlekken, zwangerschapsmasker). Schade door overmatige blootstelling aan de zon kan ook resulteren in huidkanker.

UVB-stralen vertegenwoordigen 5% van de UV-straling die ons bereikt. Deze stralen bevatten zeer veel energie en kunnen door de opperhuid dringen, ook al worden ze tegengehouden door wolken en glas. Deze stralen bezorgen je weliswaar een kleurtje, maar kunnen ook zonnebrand, allergische reacties en huidkanker veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk dat je je huid beschermt tegen zowel UVA als UVB.

Sommige kankerbehandelingen maken de huid gevoeliger voor zonlicht. Zo kan zelfs een geringe blootstelling aan de zon nadelige effecten hebben.


Dagelijkse bescherming tijdens een behandeling

UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig, overal en in elk seizoen. Zelfs op bewolkte dagen kunnen ze in de huid dringen en die onherstelbaar beschadigen. Daarom raden wij aan om dagelijks een zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Sommige nadelige effecten van een kankerbehandeling zoals (uitslag, ontsteking, droogheid, aantasting van de huidbarrièrefunctie, hyperpigmentatie) kunnen verergeren door blootstelling aan de zon. Daarom moet je je huid beschermen.

Opteer voor hypoallergene producten die speciaal zijn afgestemd op een gevoelige huid en prettig aanvoelen want je moet ze elke dag opnieuw aanbrengen.

Vanaf het begin van een behandeling tot een jaar na het beëindigen ervan moet je een zonneproduct gebruiken met UVA- en UVB-filters en een hoge SPF om je huid te beschermen die is verzwakt door de behandeling.

Vraag advies aan jouw medisch team. Jouw arts zal bij het adviseren van een geschikt product rekening houden met de conditie van je huid. Soms mag je voorlopig helemaal niet in de zon.


Bij langdurige blootstelling

Langdurige blootstelling vindt plaats bij buitenactiviteiten zoals op het strand of in de bergen. Neem in dat geval je voorzorgen.

Vermijd blootstelling tussen 12h en 16h, wanneer de zon het hoogst staat. Kun je dat niet vermijden, bescherm dan je huid met kledij (T-shirt met lange mouwen en een lange broek), zonnebril en een hoed met brede rand of een pet.

Indien mogelijk plan je buitenwerk vroeg in de voormiddag of laat in de namiddag en werk je zoveel mogelijk in de schaduw. Parasols, gebouwen, bomen, zonnetenten, enz. kunnen je huid beschermen tegen directe zonnestraling.

Opteer voor een zonneproduct in de vorm van crème, gel of olie met een SPF van 50+ en een uitgebalanceerde UVA/UVB-bescherming.

Breng dit product aan na het hydrateren en vergeet daarbij je oren, lippen, hals, nek, handpalmen, voetzolen en eventueel hoofdhuid niet want deze zones worden vaak verwaarloosd.

Breng het product om de twee uur aan wanneer je buiten vertoeft.

Ga nooit meer naar de zonnebank

BRON
Bron SFD (http://www.sfdermato.org/)