Vervuilingsalert

Droge keel, prikkelende ogen, ademhalingsproblemen…
En welke impact heeft vervuiling op je huid?

Zon, UV-stralen en vervuiling: een schadelijke combinatie voor de huid


We weten al enkele decennia wat de gevaren van zon en UV-straling voor de huid zijn, maar de gevaren van vervuiling, en zeker in combinatie met UV-stralen, zijn nog vrij onbekend.
De voorbije 15 jaar heeft La Roche-Posay onderzoek gedaan naar de effecten van luchtvervuiling op de huid. Hierbij werden polluenten aangeduid als een factor die de huidgevoeligheid doet toenemen bij mensen met inflammatoire huidaandoeningen als acne1 2, urticaria3 en eczeem3.
Uit deze geavanceerde studies is ook gebleken dat de combinatie van UV-stralen en polluenten schadelijke effecten heeft op de huid. Deze combinatie levert een negatieve synergie op: de schade die polluenten in combinatie met UV-stralen aanrichten is erger dan de schade door beide factoren apart.

Wat zijn de effecten van een combinatie van UV-straling en vervuiling?

De huid is de eerste barrière tegen externe agressies. In aanwezigheid van luchtvervuiling wordt die aangetast en kan zijn beschermende rol niet meer vervullen. De belangrijkste schadelijke polluenten voor de huid zijn:

  • Ozon: doet het talg oxideren, wat de huidbarrière beschadigt en ontsteking1 veroorzaakt.
  • Fijnstof: varieert in grootte, maar de PM2.5-deeltjes zijn potentieel het schadelijkst. Ze hechten zich aan de huid en zetten zich vast in de poriën, waardoor ze in de opperhuid kunnen dringen.

Resultaat: de huidbarrière wordt aangetast en er ontstaat oxidatieve stress en ontsteking, waardoor huidgevoeligheid erger wordt.

Bovendien wordt het effect van polluenten versterkt door warmte, zon, en UVA- en UVB-stralen, die ook verantwoordelijk zijn voor pigmentstoornissen en huidveroudering.

Zeer hoge bescherming om de huid te beschermen en intact te houden

Onze huid staat elke dag bloot aan luchtvervuiling en UV-straling. UVB-straling tast de opperhuid aan en kan verbranding en ontsteking veroorzaken, terwijl UVA-straling vooral verantwoordelijk is voor oxidatieve stress en fotoveroudering. Zowel UVA- als UVB-stralen spelen een rol bij de ontwikkeling van huidkanker. Zonneproducten beschermen de huid niet alleen tegen de schadelijke effecten van UV, maar voorkomen ook dat vervuilende deeltjes zich op de huid vastzetten en gaan dus de schadelijke synergie van beiden tegen.

Gebruik zonneproducten met een zeer hoge beschermingsfactor, om zowel UVA- als UVB-straling tegen te gaan. Voor zeer hoge bescherming zonder compromissen te doen op het gebied van tolerantie is er de Anthelios XL Fluide Extrême van La Roche-Posay, met een SPF 50+ tegen UVB en een PPD 42 tegen UVA, om schade door oxidatieve stress ten gevolge van de combinatie van vervuiling en UV-straling te voorkomen.


1 Bron: L'Oréal Research & Innovation, Pham DM, Boussouira B, Moyal D, and Nguyen QL, Oxidization of squalene, a human skin lipid: a new and reliable marker of environmental pollution studies, International Journal of Cosmetic Science, 2015, 1–9.
2 Bron: L'Oréal Research & Innovation, Lefebvre MA, Pham DM, Boussouira B, Bernard D, Camus C and Nguyen QL, Evaluation of the impact of urban pollution on the quality of skin: a multicentre study in Mexico, 2015, 1–10.
3 Bron: Kim J, Kim EH, Oh I, Jung K, Han Y, Cheong HK, et al. Symptoms of atopic dermatitis are influenced by outdoor pollution. J Allergy Clin Immunol 2013;132:495–7.