3 vragen aan een expert

Jeugdpuistjes (acne juvenilis) onderzocht

Img_Jeugdpuistjes (acne juvenilis) onderzocht

Acne juvenilis is een vorm van acné die ook wel jeugdpuistjes worden genoemd. Jeugdpuistjes duiken op in de puberteit, bij nagenoeg 80% van de tieners. De huid van het gezicht en vaak ook de rug wordt vet waardoor de poriën verstopt raken.
Dit gaat gepaard met opstoten van rode (papels) en witte puistjes (pustels). Hoe komt men er vanaf? Het antwoord van een dermatoloog.

Wat zijn de kenmerken van acne bij de adolescenten die u op consultatie krijgt?

Niet alle adolescenten hebben dezelfde vorm van acne.

Soms gaat het om enkele (tijdelijke) puistjes, maar soms ook om talloze, grote en goed zichtbare puisten. Dit heeft een invloed op hun gemoedstoestand, vooral ook omdat acne die niet wordt behandeld, vele jaren kan aanhouden. Onze jonge patiënten "mishandelen" hun puistjes vaak, wat littekens kan veroorzaken.
De intensiteit verschilt afhankelijk van de periode van het jaar. In de herfst heeft men vaak meer last van acne.

Welke behandelingen stelt u voor bij acne of jeugdpuisjes?

Ik leg mijn patiënten uit wat acne precies is, zodat ze het doel van de behandelingen beter begrijpen,

en ik druk hen op het hart dat een regelmatige opvolging noodzakelijk is. Ik schrijf lokale behandelingen voor om de vorming van zwarte puntjes tegen te gaan (retinoïden) en bepaalde bacteriën aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor ontstekingspuistjes (benzoylperoxide). Vaak is ook een orale behandeling (antibiotica) nodig voor een beter resultaat. Bij zeer intense en hardnekkige vormen stel ik een behandeling met Isotretinoïne voor.

Zijn er acne behandelingen die u uitvoert in uw praktijk?

Er kan sprake zijn van zogenaamde "retentionele acne" :

hierbij zijn de poriën van de talgklieren verstopt door talloze comedonen (zwarte puntjes) en microkysten. In dat geval is het noodzakelijkde huid dermatologisch te reinigen.
Ik maak in dat geval een kleine sneetje (pijnloos) aan het huidoppervlak om vervolgens de zwarte puntjes en microkysten te verwijderen.
Dit maakt de behandeling nog doeltreffender.

Aanbevolen voor u

See all articles