Achtergrondinformatie

Rosacea

Img_Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die uw levensgeluk in de weg kan staan. Maar wat is rosacea? Wat zijn de oorzaken en symptomen? En hoe is rosacea te behandelen? Onze experts leggen het u uit.

Uitleg

Wat is rosacea precies?

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke aandoening van voornamelijk de gezichtshuid en kenmerkt zich door opvlammingen en terugvallen.
De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn roodheid van de wangen, de neus,de kin en het voorhoofd.
Rosacea kan echter ook voorkomen op de nek, borst, hoofdhuid en oren.
Het lijkt op acne, maar rosacea komt meestal niet voor in de jeugdjaren, voornamelijk na het 30e levensjaar1.
Hoewel rosacea ook bij mannen voorkomt treft het voornamelijk vrouwen.
Mensen met een lichte huid en lichte oogkleur hebben een groter risico om rosacea te ontwikkelen.

Symptomen van rosacea

Wat zijn de symptomen van rosacea?

De symtomen van rosacea kunnen varieren van persoon tot persoon.
Ook lang niet alle symptomen van rosacea hoeven zichtbaar te zijn.
Echter, volgens wereldwijde medische experts zijn 1 van de volgende primaire symptomen altijd zichtbaar en kan het zijn dat een of meer secundaire symptomen zich voordoen

Primaire symptomen

 • Blozen: Veel mensen met rosacea hebben een geschiedenis waarin blozen zonder aanleiding veel voorkwam.
 • Hardnekkige roodheid: roodheid die telkens terugkomt en lijkt op verbranding of blozen
 • Bultjes en puistjes: kleine puistjes en bultes, zonder dat er sprake is van mee-eters of een prikkelend gevoel
 • Zichtbare bloedvaten: bij veel mensen met rosacea worden na verloop van tijd kleine bloedvaten zichtbaar op de huid

Secundaire symptomen
 • Geirriteerde ogen: waterige of bloeddoorlopen ogen. Ook zwelling en roodheid van de oogleden kan voorkomen
 • Brandend of prikkelend gevoel van de huid: brandende of prikkelende gezichtshuid. Jeuk en strak aanvoelende huid kan ook voorkomen
 • Droge huid: een ruwe huid waardoor de huid er droog kan uitzien
 • Huidverdikking: de huid rondom de neus kan door overtollig weefsel verdikken. Dit komt vaker voor bij mannen.
 • Zwelling van de huid: edema, zoals zwelling van het gezicht heet kan samengaan met andere tekenen van rosacea

Subtypes van Rosacea

Welke subtypes kent rosacea?

Rosacea kent vier verschillende typeringen van symptomen3. 
Dit zijn:

 • Vasculaire rosacea. Vasculaire rosacea kenmerkt zich door blozen of aanhoudende roodhuid. Zichtbare bloedvaten in het gezicht komen ook voor.
 • Papulopustuleuze rosacea. Papulopustuleuze rosacea is te herkennen aan aanhoudende roodheid met doorzichtige bultjes en puistjes
 • Rhinoplyma / phymateuze rosacea. Rhinoplyma of phymateuze rosacea kenmerkt zich door huidverdikking van de neus.
 • Rosacea van de ogen. Zoals de naam al doet vermoeden uit dit subtype van rosacea zich in droge ogen, tranen, gezwollen en brandende oogleden.

Oorzaak rosacea

Wat zijn de oorzaken van rosacea?

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Er zijn wel een aantal externe factoren die kunnen bijdragen aan het verergeren van de klachten.

 • Klimaat.
  In de winter is rosacea vaak het ergst en treedt een verbetering op in de zomer. Er zijn ook gevallen bekend waarbij rosacea juist erger werd in de zomer.
 • Alcohol.
  Door de inname van alcohol verwijden de oppervlakkige bloedvaten zich in de huid. Pittig of heet eten kan hetzelfde effect veroorzaken.
 • Geneesmiddelen.
  Een andere veroorzaker van rosacea is medicatie. Vaatverwijdende middelen en corticosteroid bevattende preparaten kunnen rosacea verergeren.
 • Overgevoeligheid.
  Irritatie door stoffen die aanwezig zijn in shampoo, zeep e.d hebben een heviger effect bij mensen die last hebben van rosacea. Hierdoor lijkt het alsof de stoffen rosacea als het ware verergeren.
 • Huidveroudering.
  Na 25 jaar wordt de huid automatisch gevoeliger. Wanneer de huid gevoeliger wordt is de kans groter dat rosacea tot uiting komt.

Behandeling rosacea

Hoe kunt u rosacea behandelen?

Rosacea is meestal goed te behandelen, maar niet volledig te genezen. Omdat niet iedereen dezelfde symptomen heeft is er ook geen universele behandeling. Wel kunnen we een aantal van de mogelijke behandelingen toelichten.  

 • Medicatie.
  Verschillende orale of lokale medicijnen kunnen worden voorgeschreven om puistjes en bultjes als gevolg van rosacea te behandelen. Lokale medicatie tegen roodheid in het gezicht is ook mogelijk. Een combinatie van orale en lokale medicatie wordt meestal voorgeschreven om rosacea onder controle te krijgen, gevolgd door enkel lokale medicatie voor langdurige onderdrukking.
 • Laserbehandeling
  Rosacea kan behandeld worden door middel van lasers. Bij een laserbehandeling met felle lichtimpulsen worden de zcihtbare bloedvaten verwijderd. Hierdoor zal het aangezicht van de neus verbeteren. Voor meer informatie over een laserbehandeling kunt u contact opnemen met uw dermatoloog.
 • Huidverzorging
  Een relatief eenvoudige behandeling voor rosacea is een goede huidverzorging. Door de huid met rosacea goed te verzorgen nemen de symptomen van rosacea af. Let daarbij wel op dat er gebruik gemaakt wordt van zachte reinigingsmiddelen, waarbij u uw huid niet moet afspoelen. De Rosaliac Demaquillerende Micellaire Gel van La Roche-Posay is hier ideaal voor geschikt. Gebruik liever geen producten met alcohol, menthol, pepermunt of andere stoffen die kunnen irriteren. Breng 's morgens en 's avonds een verzorging aan om roodheid te voorkomen en te neutraliseren, zoals de Rosaliac AR Intense van La Roche-Posay. Rosacea is ook te corrigeren met passende make-up; Rosaliac CC crème van La Roche-Posay heeft een onmiddelijk dekkende en duurzaam corrigerende werking op de roodheden van de gevoelige huid. Deze BB crème zorgt voor een complete correctie voor alle types roodheden, onafhankelijk van de oorsprong, frequentie en intensiteit.
 • Pas uw levensstijl aan
  Het drinken van alcohol, eten van pittig eten, hitte en koude hebben allemaal een negatief op de huid. Om rosacea te behandelen kunt u dit daarom het beste vermijden. Maak een afspraak met een dermatoloog wanneer u tekenen van rosacea ziet verschijnen.

Bronnen
1: https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/rosacea.htm
2: Standard classification of rosacea: report of the National Rosacea Society expert committee on the classification and staging of rosacea.
3: Standard Management Options for Rosacea, Part 2: Options According to Subtype
4: Wilkin, J.K. Rosacea (pathophysiology and treatment) . Arch Dermatology

Aanbevolen voor u

See all articles