0

NIEUWSBRIEF

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws en aanbiedingen

Media Widget 01Media Widget 02Media Widget 03

No More display

Back to laroche-posay.com

Lipikar Families

Ontdek hoe Lipikar het leven kan veranderen.

Atopisch eczeem leren begrijpen

Wat zijn de triggers van atopisch eczeem?
Welke factoren lokken opstoten uit?
En welke rol speelt de huid daarbij?

Wij helpen u een beter inzicht te verwerven in atopisch eczeem.

1.

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem begint vaak al op jonge leeftijd.
Atopisch eczeem (ook constitutioneel eczeem of neurodermitis genoemd) is een chronische huidaandoening die zorgt voor sterke jeuk. Kenmerkend voor atopisch eczeem is het ontstaan van droge huidplekken en huiduitslag die zich voordoet in opstoten.

De eerste tekenen doen zich meestal voor rond de 3e levensmaand. De duur van deze symptomen varieert van enkele maanden tot meerdere jaren. Bij meer dan de helft van de kinderen verbetert atopisch eczeem tijdens de schooljaren. In veel gevallen verdwijnt dit type eczeem gewoon rond de puberteit. Daarbij blijft de aanleg voor een droge huid en een algemene gevoeligheid van de huid echter bestaan, zelfs wanneer zich verder geen eczeemopstoten of rode huidvlekken meer voordoen.

BIJNA ÉÉN OP VIJF VAN ALLE KINDEREN JONGER DAN 3 LIJDT AAN ATOPISCH ECZEEM.

Wat is atopisch eczeem

Atopisch eczeem – een kwestie van genetische aanleg

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem behoort tot wat heet het ‘atopisch syndroom’. Naast atopisch eczeem worden ook allergisch astma, allergische rhinoconjunctivitis (hooikoorts) en voedselallergieën tot de groep van atopische aandoeningen gerekend.

Atopisch eczeem is een reactie van het immuunsysteem op overgevoeligheden die vaak erfelijk bepaald zijn.

In het algemeen kan worden gesteld dat het risico voor atopisch eczeem toeneemt wanneer ook de ouders of de broertjes en/of zusjes last hebben van atopie.

GEEN VAN BEIDE OUDERS LIJDT AAN ATOPIE

EEN OUDER LIJDT AAN ATOPIE

EEN BROERTJE OF ZUSJE LIJDT AAN ATOPIE

BEIDE OUDERS LIJDEN AAN ATOPIE

BEIDE OUDERS LIJDEN AAN ATOPIE MET HETZELFDE ZIEKTEBEELD

Genetisch risico voor atopie bij borelingen

Atopisch eczeem – een vicieuze cirkel

Bij atopisch eczeem wordt de huid kwetsbaarder en meer doorlatend voor allergenen en irriterende factoren. De allergenen dringen makkelijker binnen en kunnen huidreacties veroorzaken (zoals jeuk, trekkerige huid, tintelingen). De binnendringende allergenen leiden op hun beurt tot krabben wat de toestand van de huid alleen maar verergert: de huid wordt meer doorlatend voor allergenen en irriterende factoren – een vicieuze cirkel dus.

Krabben

Beschadiging van de beschermende huidbarrière

Allergenen en irriterende factoren dringen makkelijker de huid binnen

Jeuk

Wanneer de huid niet meer naar behoren functioneert

Atopisch eczeem gaat gepaard met een verstoring van de natuurlijke huidbeschermingsbarrière, waardoor de vochtvoorziening van de huid niet langer wordt verzekerd. Daarbij krijgt de huid te weinig lipiden, verliest water, wordt meer doorlatend voor allergenen en zodoende veel gevoeliger voor huidirritatie en jeuk.

Atopisch eczeem verloopt in twee hoofdfasen: opstoot en remissie. De eruptiefase (opstoot) veroorzaakt ontsteking, jeuk, vochtafscheiding en schurftvorming. De periode van remissie tussen twee uitbraken door wordt gekenmerkt door een zeer droge huid.

1.NORMALE, GOED BESCHERMDE EN GEHYDRATEERDE HUID.

2.ATOPISCHE HUID DIE UITDROOGT EN ALLERGENEN DOORLAAT.

2.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

De symptomen zijn zeer belastend, vooral voor kinderen.
Typisch voor atopisch eczeem zijn de droge huid, de vervelende jeuk en de huiduitslag, aspecten die komen en gaan in opstoten.
Afhankelijk van het kind kunnen daar nog andere symptomen bijkomen. Daarbij gaat het dan voornamelijk om jeuk wanneer het kind zweet,
de neiging tot het scheuren van de mondhoeken of vaker lijnen op de handpalmen en voetzolen.

Bijzonder vervelend voor kinderen is de sterke jeuk die gepaard gaat met een opstoot van de aandoening. Vaak resulteert dit in slapeloosheid, maar vooral in heftig krabben. Voor kinderen is het zeer moeilijk om het jeukgevoel te onderdrukken en niet te krabben.

TIP:

een alternatief voor krabben is zachtjes op de huid kloppen of "tapoteren".

Symptomen

Evoluerende symptomen

De symptomen bij atopisch eczeem kunnen evolueren in de loop van de kindertijd.

  • Zuigelingen hebben vaak droge en inflammatoire vlekken in het gezicht, vooral op de wangen, de kin, en het behaard hoofd, waar zich eerst rode vlekken vormen, gevolgd door fijne, gelig-witte en sterk jeukende schilfers.
  • In de kleuterschool en de lagere school manifesteren deze vlekken zich vooral in de knieholten, aan de handgewrichten en de ellebogen (huidplooi-eczeem). Maar ook de nek, de bovendij, het gezicht en het bovenlichaam kunnen aangetast zijn. Hier is de huid zeer droog en gedeeltelijk verruwd.

ZUIGELINGEN

KINDEREN

3.

WAT ZIJN DE TRIGGERS?

Opstoten worden veroorzaakt door tal van triggers.
Zo kunnen een tal van factoren zoals omgevingsinvloeden, allergieën, voedselintoleranties of stress
een opstoot van atopisch eczeem veroorzaken. De meest voorkomende triggers voor atopisch eczeemopstoten zijn:

Huisstof, huisstofmijt en pollen
Zeep, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen
Tabak en luchtvervuiling
Warmte, zweten en zeer droge kamerlucht
Kleding uit irriterende vezels zoals wol, synthetische weefsels, etc.
Huisdieren
Mentale stress
Voedingsallergieën
Baden in het zwembad of de zee

Triggers

De winter is de uitgelezen periode voor atopisch eczeem

De factoren die leiden tot opstoten van atopisch eczeem mogen niet worden verward met de oorzaken van de aandoening. Toch is er niet altijd sprake van een verband tussen een opstoot en de triggers. Het kan nuttig zijn een dagboek bij te houden waarin je noteert wanneer en hoe hevig de opstoten zich voordoen.

Daarenboven spelen ook factoren zoals het seizoen en de geestelijke toestand een niet te onderschatten rol. Zo is de winter het uitgelezen seizoen voor atopisch eczeem: schurende en warme kleding en de droge lucht afkomstig van de verwarming hebben een zeer negatieve invloed op de huid. Maar ook de geestelijke toestand heeft een grote impact: niet zelden zien we meer opstoten van atopisch eczeem tijdens de schooltijd, vooral tijdens proeven en examens.

NOG MEER WETEN OVER ATOPISCH ECZEEM?