Vervuilingsalert

Droge keel, prikkelende ogen, ademhalingsproblemen…
En welke impact heeft vervuiling op je huid?

Vervuiling, een weinig bekende schakel in de vicieuze cirkel van atopie

v_article-atopy_pollution.jpg (LP15765 - LP52666)

Eczeem komt meestal voor bij baby's vanaf de 3e maand. De huid is dan heel droog en de huidbarrière wordt aangetast, waardoor allergenen kunnen binnendringen die kunnen leiden tot jeukaanvallen.

Vervuiling, een extra bron van irritatie voor de atopische huid

Eczeem komt meestal voor bij baby's vanaf de 3e maand. De huid is dan heel droog en de huidbarrière wordt aangetast, waardoor allergenen kunnen binnendringen die kunnen leiden tot jeukaanvallen.

Een huidbarrière die al is aangetast door eczeem wordt nog verder verzwakt en gevoeliger gemaakt door polluenten zoals ozon en fijnstof. De kleinste deeltjes, PM2.5 genoemd, kunnen zelfs tot diep in de opperhuid dringen.

Bovendien wordt tijdens pieken van vervuiling extra huidgevoeligheid en ongemak ervaren: de huid wordt dan nog droger en er doen zich nog meer jeukaanvallen voor.

De huid is de eerste barrière tegen luchtvervuiling. Krabben kan weliswaar tijdelijk verlichting bieden, maar beschadigt de huidbarrière nog meer, waardoor allergenen en polluenten steeds gemakkelijker kunnen binnendringen. En dat is het begin van een vicieuze cirkel.

Twee eenvoudige dagelijkse stappen helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken en eczeem te verminderen:

  • 1De huid staat de hele dag in contact met polluenten: ze blijven op de huid kleven en gaan zich vastzetten in de poriën. 's Morgens en 's avonds moeten vervuilende deeltjes mild worden verwijderd met Lipikar Wasgel, een "zeep zonder zeep" die is afgestemd op de specifieke behoeften van de atopische huid.

Boost je verzorgingsroutine tijdens pieken van vervuiling

Tijdens pieken van vervuiling heeft een atopische huid specifieke zorg nodig:

  • 1Reinig je huid met de huidreinigende emulsie Lipikar Wasgel . Zowel 's morgens als 's avonds te gebruiken.

1 Bron: Kim J, Kim EH, Oh I, Jung K, Han Y, Cheong HK, et al. Symptoms of atopic dermatitis are influenced by outdoor pollution. J Allergy Clin Immunol 2013;132:495–7.