0

NIEUWSBRIEF

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws en aanbiedingen

Media Widget 01Media Widget 02Media Widget 03

No More display

test Fb connect
| | |
|segment event : ARTSEG_OP_SLEEPIKAR| |articleType de la liste :|
Sleepikar

Tien feiten die je over slaap moet weten

Slaap is het woord dat we gebruiken om een veranderde staat van bewustzijn aan te duiden waar we ons ‘s nachts typisch in bevinden.

Img_Sleepikar article - 06 : Main article image (Aox-All-Rights-AdobeStock)

Tien feiten die je over slaap moet weten

 • Slaapvereisten verschillen per leeftijd
 • Elke nacht wisselen we af tussen 4 slaapfasen
 • Het meest voorkomende slaapprobleem is insomnie
 • Op je zij liggen is de beste slaaphouding
 • Een belangrijke oorzaak van verstoorde slaap is atopische dermatitis (eczeem)
 • Je eten kan een invloed hebben op je slaap
 • Snurken is meer dan enkel een klein ongemak
 • Kwaliteitsvolle slaap is vitaal voor een goede gezondheid
 • Een schoonheidsslaapje bestaat echt
 • Slaapapps kunnen je helpen om je frisser te voelen bij het opstaan

Alles over slaap

Slaap is het woord dat we gebruiken om een veranderde staat van bewustzijn aan te duiden waar we ons ‘s nachts typisch in bevinden. Het is verre van een niet-actieve staat. Het is een periode van herstel van alle lichaamsfuncties van helen tot de hormonen. Slaaptekort, slaapstoornissen of slechte slaapkwaliteit zijn slecht voor je welzijn en gezondheid op lange termijn. Hier is een compilatie van feiten over deze mysterieuze staat waar we in verkeren.

1. Slaapvereisten hangen af van je leeftijd

Hoeveel uur slaap heb ik per nacht nodig?

Als volwassene kan je best op 8 uur slaap per nacht mikken. Het blijkt dat dit wijdverspreide idee vrij nauwkeurig is. De National Sleep Foundation raadt aan om 7-9 uur per nacht te slapen voor volwassenen tussen 18 en 64.

Samenvatting tabel van de slaapvereisten per leeftijd:

Gemiddelde Slaapbehoeften per Leeftijd


Leeftijd Nodige uren
Baby’s tot 3 maanden oud 14 - 17 uur
4 tot 11 maanden oud 12 - 15 uur
1 tot 2 jaar oud 11 - 14 uur
3 tot 5 jaar oud 10 - 13 uur
6 tot 13 jaar oud 9 - 11 uur
14 tot 17 jaar oud 8 - 10 uur
Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar oud) 7 - 9 uur
Volwassenen (26 tot 64 jaar oud) 7 - 9 uur
Oudere volwassenen (65+) 7 - 8 uur

2. Elke nacht wisselen we af tussen 4 slaapfasen

Wat zijn de fasen en cycli van de slaap?

Slaap is onderverdeeld in REM- (rapid eye movement) en niet-REM-cycli. REM word gekenmerkt door snelle oogbewegingen (achter gesloten oogleden natuurlijk).


 • Niet-REM-fase 1: Dit is een fase van hele lichte slaap die 1-10 minuten duurt. Je kan nog gemakkelijk wakker worden en denken dat je niet eens geslapen hebt.
 • Niet-REM-fase 2: Dit is een fase van 20 minuten waarin “echte” slaap zijn intrede doet en je niet zo gemakkelijk wakker gemaakt wordt. Je hartritme vertraagt en je lichaamstemperatuur daalt. We brengen 45% van de totale slaapduur in deze slaapfase door.
 • Niet-REM-fase 3: Na ongeveer 45 minuten slaap je diep genoeg om (tot op een zeker punt!) je onbewust te zijn van geluiden en andere stoorzenders. Hersenscans tonen dat onze hersengolven vertragen en groter worden. Als iemand er toch in slaagt om je wakker te maken, zal je je waarschijnlijk verward en gedesoriënteerd voelen. Deze fase is ook bekend als de “trage golfslaap” en “Deltaslaap.”
 • REM-fase 4: De REM-slaap is de laatste fase van de slaapcyclus. Deze fase duurt 10 minuten tot een uur en heeft een aantal merkwaardige kenmerken.  Niet enkel je ogen bewegen snel, maar ook je hart- en ademhalingsritme versnellen en je hersengolven doen precies uitschijnen dat je wakker bent. Dit is de fase van de slaapcyclus waarin je de meest intensieve dromen krijgt. Om je tegen te houden ze uit te voeren, zijn je spieren verlamd tijdens deze fase.

3. Insomnie: Meest voorkomende slaapstoornis

Treft 30% van de volwassenen

Insomnie of slapeloosheid is veruit de meest voorkomende slaapstoornis, die 30% van de volwassenen treft. Het wordt beschreven als moeilijk in slaap vallen of zolang als gewenst blijven slapen. Het kan van korte duur zijn, dagen of weken duren, of langdurig en een maand of langer aanhouden.

Medische oorzaken van insomnie

Soms valt de oorzaak van insomnie niet te identificeren, maar in sommige gevallen is het te wijten aan onderliggende problemen zoals stress, chronische pijn, hartproblemen, schildklierproblemen, maagzuur of het rusteloze benen syndroom (ja, dat betekent dat je benen niet stoppen met bewegen!)

Levenswijze als oorzaak van insomnie

Slapeloosheid kan in veel gevallen te maken hebben met onze levenswijze. Dat staat bekend als slechte “slaaphygiëne.” Dat betekent dat je niet op een vast uur gaat slapen en opstaat, niet sport, niet blootgesteld wordt aan zonlicht en voor het slapengaan schermen gebruikt die blauw licht uitstralen. Ploegenarbeid is ook verschrikkelijk voor je slaapritme.

Behandeling van insomnie

De eerstelijnsbehandeling van insomnie is een goede slaaphygiëne. Dat houdt in dat je het tegenovergestelde doet van wat in het vorige item beschreven staat! Dat kan aangevuld worden met cognitieve gedragstherapie om jouw visie over slaap te veranderen. Slaappillen zijn verslavend en bieden enkel een oplossing op korte termijn.

4. Wat is de beste slaaphouding?

Op je zij slapen wordt vaak aangeraden

Er bestaan verschillende en gevarieerde manieren om te slapen. Sommigen kiezen voor de “zeesterhouding” met hun ledematen gestrekt, anderen voor de “soldatenhouding” waarbij ze plat op hun rug liggen met hun armen naast zich, terwijl anderen nog altijd de klassieke opgekrulde foetushouding verkiezen. Voor de meeste mensen maakt het niet uit in welke positie je slaapt - het belangrijkste is hoe comfortabel je je voelt.

Toch kan in sommige situaties een slaaphouding beter zijn dan een andere en veel fysiotherapeuten raden aan om op je zij te slapen. Als je rugpijn hebt kan slapen op je buik of rug het probleem verergeren door je rug stijf te houden. In zulke gevallen is het een goed idee om op je zij te slapen om ervoor te zorgen dat je rug weer zijn natuurlijke positie inneemt. Op je zij slapen is ook goed tegen obstructieve slaapapneu en kan ook voor verlichting zorgen bij reflux. Het vermindert zelfs de kans op snurken!

Het minpuntje? Als je altijd op dezelfde zij slaapt, dan loop je een groter risico op uitgesproken rimpels aan die kant doordat de huid langdurig gekreukt is. Blijkbaar kan je dermatoloog ook zeggen op welke zij je slaapt door gewoon naar je te kijken!

5. Atopische dermatitis verstoort de slaap

Welk verband is er tussen eczeem en slaapproblemen?

Met werkgerelateerde stress, een overvloed aan digitale toestellen en een overdosis cafeïne is het ook in goede tijden moeilijk om een goede nachtrust te hebben. Maar bij atopische dermatitis (eczeem), is er een duidelijke hindernis voor slaap: de gevreesde jeuk-krabcyclus. 90% van de eczeempatiënten lijden aan pruritus (jeuk) en 90% klaagt over verstoorde slaap. Studies hebben aangetoond dat kinderen niet minder dan 1/4 van de nacht krabben en dat is een netto verlies van een volledig uur slaap elke nacht.

Wat kan ik tegen eczeem en slaapproblemen doen?

Een recente studie heeft aangetoond dat een eenvoudige eczeemgevoelige huidverzorgingsroutine jeuk significant vermindert voor een betere nachtrust. Gebruik LIPIKAR Syndet AP+ in plaats van zeep of douchegel wanneer je een bad of douche neemt en combineer het met LIPIKAR Baume AP+ na elke douche of bad. Denk eraan het altijd ‘s avonds voor het slapengaan aan te brengen. Resultaat? 2x minder krabben, een betere nachtrust en een betere levenskwaliteit de dag erna.

6. Je eten kan je slaap beïnvloeden

Wat eet ik beter wel of niet om mijn slaapkwaliteit te verbeteren?

Jarenlang vermoedden artsen en patiënten dat je eten bepaalt hoe goed je slaapt. Wel, een recente studie heeft het verband aangetoond.  In het experiment hebben artsen de slaapkwaliteit van patiënten die mochten eten wat ze wilden vergeleken met patiënten op een dieet opgevolgd door een voedingsspecialist. De resultaten zijn zeer interessant voor iedereen met slaapproblemen: Veel vezels eten werd geassocieerd met meer tijd in de “diepe” slaap of trage golvenslaap. In tegenstelling daarmee, staat een hogere consumptie van verzadigde vetten in verband met minder trage golvenslaap. Suiker bleek ook nefast te zijn voor de slaap: patiënten die meer suiker aten werden ‘s nachts vaker wakker. De bevindingen van de studie zijn duidelijk: voor een optimale nachtrust eet je best een dieet dat rijk is aan vezels, arm aan verzadigde vetten en suiker. Zowel je taille als de donkere kringen zullen je er dankbaar voor zijn!

7. Snurken is meer dan juist een klein ongemak

Wat zijn de gevolgen van snurken voor de gezondheid?

We hebben het allemaal meegemaakt. Je ligt in bed, genesteld in je favoriete slaaphouding, klaar om naar dromenland te gaan, wanneer je op de meest ruwe manier wakker gemaakt wordt... Je partner maakt plots een zeer raar geluid... Hij/zij SNURKT! Snurken is een geluid dat van een zacht gebrom tot zwaar pneumatisch boorlawaai kan gaan, veroorzaakt door de trilling van ademhalingsstructuren door een onderbroken luchtstroming tijdens het slapen. Snurken kan slaaptekort veroorzaken bij zowel de snurkers als de personen rond hen. Dat leidt tot een slaperig gevoel overdag, prikkelbaarheid en concentratiemoeilijkheden. Naast deze dagelijkse klachten, kan snurken je huwelijk zwaar onder druk zetten! Onderzoek heeft aangetoond dat huwelijksrelaties significant verbeteren na een operatieve correctie van snurken.

Hoewel het lichtjes grappig is, is snurken geen lachertje. Op lange termijn kan het je risico op een hartaanval of beroerte verhogen en het kan een voorbode zijn van de grote slaapstoornis obstructieve slaapapneu.

Dus, hoe kan je stoppen met snurken? Er bestaat jammer genoeg geen wondermiddel om deze kwaal te verhelpen. Artsen raden vaak aan om van levenswijze te veranderen, zoals afvallen, stoppen met roken, alcohol en sedatieve middelen vermijden, en op je zij slapen (zie je wel? we zeiden je dat het de beste houding is!) In sommige gevallen kunnen orthopedische kussens en tandheelkundige apparaten handig zijn, terwijl in ernstigere gevallen een vorm van mechanische ventilatie wat continue positieve luchtwegendruk (CPAP) heet of zelfs een operatie kunnen worden aangeraden.

8. Slaapkwaliteit is essentieel voor een goede gezondheid

Waarom is slaap belangrijk voor mijn gezondheid?

Slaapkwaliteit is geen luxe. Het is zo essentieel voor een goede gezondheid als voeding en sport. Tijdens de slaap worden zowel het lichaam als de hersenen hersteld en ontgift. Reactieve zuurstofsoorten (de beruchte “vrije radicalen”) worden uit de hersenen verwijderd aan een sneller ritme terwijl we slapen dan als we wakker zijn. Slaap heeft een echt ontgiftend effect op het lichaam door een vertraging van het metabolisme. Daardoor kunnen herstellende processen de overhand nemen. Aangezien slaap helpt om het lichaam en de hersenen te helen, herstellen en ontgiften, is het geen verrassing dat de gevolgen van chronisch slaaptekort ernstig kunnen zijn. Het wordt gerelateerd met een verzwakt immuunsysteem, diabetes type 2, obesitas en hartziekten. Veel personen met een slaaptekort lijden ook aan depressie. Als je regelmatig alles behalve uitgerust opstaat, overweeg je best om het probleem met je dokter te bespreken om naar manieren te zoeken om je slaap te verbeteren.

9. Een schoonheidsslaapje bestaat echt

Kan slaap mijn donkere kringen doen verdwijnen?

Heb je zwarte of paarse kringen rond je ogen zoals een wasbeer? Wallen onder je ogen om de concurrentie aan te gaan met een perfect gebakken soufflé? Een algemeen hol en ongezond uiterlijk? Je krijgt misschien niet de slaap die je lichaam nodig heeft! Je moeder heeft je waarschijnlijk wel verteld dat ze van tijd tot tijd haar “schoonheidsslaapje” nodig had, en daar had ze gelijk in. Het is aangetoond dat slaap een invloed heeft op de aantrekkelijkheid. Onderzoekers hebben aangetoond dat personen met een slaaptekort als minder aantrekkelijk en minder gezond beschouwd worden vergeleken met mensen die wel een goede nachtrust hadden gehad.  Interessant is ook dat deze studie ook gemerkt heeft dat ze minder goed konden communiceren met de arme proefkonijnen met een slaaptekort. De onderzoekers stellen de hypothese dat het een evolutieve functie is om contact met mensen die lijden aan besmettelijke ziektes te vermijden. Nu weet je het dus. Slaaptekort is niet enkel slecht voor je gezondheid, het is ook slecht voor je tinder-aantrekkingskracht! Als donkere kringen een grote zorg zijn, kan je overwegen om te investeren in een professioneel dermatologisch behandelend product zoals Hyalu B5 Eyes. Het zal een goede nachtrust niet vervangen, maar je donkere kringen zullen toch al minder zichtbaar zijn!

10. Kan een slaapapp helpen?

Of is schaapjes tellen even efficiënt?

In het digitale tijdperk proberen mensen graag zelf een diagnose te stellen en zichzelf op te volgen door technologie te gebruiken zoals apps op de smartphone. Voor slaap is de “Sleep Cycle” app een van de meest populaire. Sleep Cycle gebruikt een versnellingsmeter om de bewegingen van je lichaam te detecteren. Het idee is om wakker te worden wanneer je in de lichte slaap zit (wanneer je meer beweegt) in plaats van de kostbare trage golvenslaap of REM-slaap te onderbreken. Veel mensen zweren bij deze apps, en wij zeggen “alles wat werkt"!

Toch mag je niet vergeten dat deze apps niet vergeleken kunnen worden met de manier waarop wetenschappers de slaap monitoren in laboratoria door polysomnografie te gebruiken.

Polysomnographie of slaaponderzoek monitort de hersengolven, oogbewegingen, spieractiviteit, hartritme, luchtstroom van de ademhaling en pulsoximetrie (meten hoeveel zuurstof er in je bloed zit). Elk van deze metingen vraagt een professionele uitrusting die verder gaat dan de mogelijkheden van je smartphone. Tot slot kunnen slaapcyclusapps je helpen om niet te vermoeid op te staan, maar ze zijn verre van zo goed ontwikkeld als een slaaponderzoek in een laboratorium. Waar ligt de grens? Als je denkt dat je misschien een slaapstoornis hebt, praat er dan over met je arts. Als je gewoon iets kleins wil doen voor je slaap, gebruik dan een van de apps!


1  Bron: National Sleep Foundation
2 Roth, T. (2007). "Insomnia: Definition, prevalence, etiology, and consequences". Journal of Clinical Sleep Medicine. 3 (5 Suppl): S7–10. PMC 1978319 
3  "What Causes Insomnia?". NHLBI. December 13, 2011.
4  Disease severity, scratching, and sleep quality in patients with atopic dermatitis, Bruce G Bender, 20 patients
5 Fiber and Saturated Fat Are Associated with Sleep Arousals and Slow Wave Sleep
Marie-Pierre St-Onge, PhD et al. Journal of Clinical Sleep Medicine
6 Beauty sleep: experimental study on the perceived health and attractiveness of sleep deprived people. Axelsson et al. BMJ

Aanbevolen producten

Alle producten bekijken