3 vragen aan een expert

Schilfers op de hoofdhuid

Img_Schilfers op de hoofdhuid

Schilfers op de hoofdhuid. Ze zijn zichtbaar op donkere kleding. Ze kunnen ook gepaard gaan met jeuk aan het hoofd . Maar wat zijn deze huidschilfers precies en welke vormen zijn er?

Wat zijn huidschilfers op de hoofdhuid?

Schilfertjes zijn ophopingen van dode cellen op de hoofdhuid.

Normaal stoot de hoofdhuid ook huidcellen af. De afstoting van huidcellen is een continue proces waarbij de huid zich vernieuwd. Wanneer de hoofdhuid ontstoken is wordt de hoornlaag van de hoofdhuid sneller afgestoten dan normaal. De snelle afstoting zorgt voor en ophoping van dode huidcellen die met het blote ook zichtbaar zijn: schilfers. Wanneer dit gepaard gaat met irritatie van de hoofdhuid en jeuk, vormt dit een frequent motief tot consultatie.

Zijn er verschillende vormen en oorzaken van huidschilfers?

Schilfering van de hoofdhuid komt in vele vormen

  • Roos. De meest bekende vorm van schilfers op de hoofdhuid is roos of haarroos. Dit kenmerkt zich door fijne witte, losse schilfering, verspreid over het hele hoofd.
  • Witte schilfers, klein deel van de hoofdhuid. Wanneer fijne witte schilfering zich beperkt tot een kleiner deel van de hoofdhuid kan er sprake zijn van een bacterie. Dit kan in sommige gevallen gepaard gaan met haaruitval.
  • Gele of geel-witte schilfering op het hele hoofd. Gele of geel-witte schilfering op het hele hoofd kan veroorzaakt worden door seborrhoisch eczeem. Bij seborrhoisch eczeem is er ook sprake van roodheid van de hoofdhuid. Ook beperkt de schilfering zich dan vaak niet tot alleen de hoofdhuid maar worden ook de wenkbrauwen aangetast.
  • Psoriasis. Tot slot kan men ook last hebben van psoriasis op de hoofdhuid. Schilfering door psoriasis is te herkennen aan dikkere, witte schilfers die vast zitten aan de hoofdhuid.

Welke behandeling stelt u voor bij schilfering van de hoofdhuid?

Een specifieke behandeling is noodzakelijk

Wanneer een patient last heeft van schilfering van de hoofdhuid is het allereerst noodzakelijk om de oorzaak te achterhalen. Niet elke schilfering heeft dezelfde oplossing. Bovendien: voor het behandelen van haarroos kan een anti roos shampoo al voldoende zijn, terwijl voor een vorm van eczeem of psoriasis vaak meer nodig is.

Aanbevolen voor u

See all articles