3 vragen aan een expert

Door bepaalde voorzorgen kan men scheerbrand voorkomen… Want bij een slechte voorbereiding kan scheren een pijnlijke zaak worden!

Img_Door bepaalde voorzorgen kan men scheerbrand voorkomen… Want bij een slechte voorbereiding kan scheren een pijnlijke zaak worden!

Mannen zien het scheren vaak als corvee. Het is dan ook telkens weer een aanslag op hun huid. Het maakt de huid vatbaarder voor irritatie en kan bij een droge en gevoelige huid zelfs pijnlijk zijn. Soms kan scheren zelfs leiden tot een huidontsteking. Door een goede voorbereiding kan al dit onheil worden voorkomen.

Waarom is scheren zo'n agressie voor de huid?

Door het scheren wordt de beschermende hydrolipidenfilm aan het huidoppervlak verwijderd en wordt de buitenste huidlaag afgeschuurd.

Hierdoor raakt de hoornlaag van de huid uitgedroogd. Wanneer het scheermesje over de huid glijdt, bieden de baardhaartjes enige weerstand, wat tot microscopisch kleine wondjes leidt. Er kunnen zich heel kleine "gaatjes" in de opperhuid vormen, waardoor bacteriën makkelijker binnen kunnen dringen. Doordat deze agressie dagelijks wordt herhaald, raakt de opperhuid er uiteindelijk door beschadigd.

Welke klachten hebben uw patiënten?

Ze vertellen me dat scheren voor hen een onaangename, pijnlijke bedoening is.

Ze hebben ook last van een trekkend of branderig gevoel na het scheren. De huid is ontstoken en blijft rood : dat is wat we "scheerbrand"noemen. Geleidelijk aan wordt de huid droger. Soms kan zelfs folliculitis optreden. In dat geval zijn er onderaan de baardhaartjes puistjes te zien die aan acne doen denken.

Hoe kan de huid worden voorbereid om die ongemakken te vermijden?

Voor het scheren moet de huid worden bevochtigd met warm water, zodat de haartjes zich makkelijker laten scheren.

Alvorens te beginnen scheren, raad ik ook aan om de baard te masseren met cirkelvormige bewegingen, zodat de haartjes mooi gaan "klaarstaan". Scheer altijdt in de richting van de haargroei, van de oren naar de mond en van de kin naar de hals toe. De huid moet ook goed gehydrateerd zijn…. Stuk voor stuk gewoonten die helpen om scheerbrand te voorkomen. Want bij een slechte voorbereiding kan scheren een pijnlijke zaak worden!

Aanbevolen voor u

See all articles