Een betere huid bij kanker

Je huid verzorgen en je beter voelen tijdens een kankerbehandeling

Reinigen en hydrateren: de basis

Share this article

Elke kankerbehandeling is een beproeving voor de huid. De huid kan oncomfortabel en ruw aanvoelen, gespannen zijn, jeuken of zelfs schilferen, vooral op de ledematen. Let dus goed op deze signalen en verzorg en bescherm je huid optimaal met crèmes, hydraterende balsems en verzorgingsproducten voor een kwetsbare en gevoelige huid.


Carine Larchet, expert dermocosmetische en corrigerende make-up bij Laboratoire Dermatologique La Roche-Posay, manager workshop corrigerende make-up van het thermaal kuuroord van La Roche-Posay


Hoe reinig en hydrateer je je gezicht

Ochtendritueel: dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine

 • 1Reinig je huid
 • 2Bereid je huid voor
 • 3Breng een vochtinbrengende crème aan
 • 4Breng een UV-beschermende crème aan

Avondritueel: dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine

 • 1Reinig je gezicht
 • 2Bereid je huid voor
 • 3Breng een hydraterende crème aan
 • 4Verkwik je ogen met een micromassage

Hoe je gezichtshuid reinigen

De huid van je gezicht is blootgesteld aan UV-straling, vervuiling en allerhande externe agressies, waardoor je gezichtshuid gaat transpireren en sneller vuil wordt dan de rest van je lichaam. Om je huid te beschermen, moet je je gezicht elke ochtend en avond reinigen met een zacht, hypoallergeen product dat klinisch is getest onder dermatologisch toezicht.

Gebruik geen make-up reinigingsdoekjes, omdat die te agressief zijn voor de huid. Gebruik ook geen zeep die de huid uitdroogt, toners op basis van alcohol en bepaalde essentiële oliën.

Heb je een gevoelige huid, gebruik dan reinigingsmelk. Breng wat melk aan op voorhoofd, neus, wangen, kin en hals. Masseer dit voorzichtig in door kleine cirkelvormige bewegingen met de vingertoppen. Veeg de overtollige melk dan af met een wattenschijfje, papieren tissue (ongeparfumeerd) of gaasje gedrenkt in Thermaal Bronwater om contact met irriterend hard water te vermijden.


Hoe je lichaam reinigen

Gebruik in plaats van gewone ongeparfumeerde reinigingsproducten syndet blokjes, overvette blokjes, of ongeparfumeerde reinigingsolie. Goed afspoelen, bij voorkeur met lauw water, dat minder agressief is en vervolgens droogdeppen met een zachte handdoek.

Neem een korte douche in plaats van een lang bad dat agressief kan zijn voor je huid of jeuk kan veroorzaken.

Neem een korte douche in plaats van een lang bad dat agressief kan zijn voor je huid of jeuk kan veroorzaken.

Was je kleren met hypoallergene en ongeparfumeerde wasmiddelen om te vermijden dat je kwetsbare huid geïrriteerd raakt.

Hoe je gezicht hydrateren

Hydrateer of voed je gezicht dagelijks met aangepaste producten. Gebruik een specifiek product voor de fragiele oogcontouren. Voed en bescherm ook regelmatig je lippen met een hydraterende balsem.

Breng eenmaal per week een hydraterend masker aan op het gezicht en laat dit een half uur zitten om de huid te ontspannen en weer te laten stralen.

Bewaar oogverzorgingsproducten in de koelkast voor een extra verfrissend effect.

Hoe je lichaam hydrateren

Dep na het douchen je lichaam voorzichtig droog met een zachte handdoek in plaats van te wrijven.

Hydrateer je lichaam dagelijks met een relipiderende balsem zoals Lipikar Balsem AP+M. Werk bij voorkeur van onderen naar boven.

Als vrouw mag je ook je hals en decolleté niet vergeten te hydrateren.

Hoe een crème of balsem kiezen

Kies voor een hypoallergene hydraterende crème of balsem voor een gevoelige, atopische of intolerante huid, met een aangename textuur.

De bestanddelen van een crème of balsem moeten nauw verwant zijn met de natuurlijke vetten van het stratum corneum (sheaboter, ceramiden, enz.). Hoe minder ingrediënten, hoe beter!

Opgelet: wie borstkanker heeft mag geen crèmes op basis van hormonen gebruiken.

Wanneer je radiotherapie krijgt

 • Dan moet je huid schoon en droog zijn voor elke bestraling bijgevolg mag je vooraf geen crème aanbrengen op bestraalde lichaamsdelen.
 • Breng na de sessie wel een geschikte hydraterende crème aan (en bewaar die in de koelkast voor een extra verkoelend effect op de huid). Vraag uw arts gerust welke huidverzorgingsproducten je mag gebruiken op bestraalde lichaamsdelen.
 • Is je huid rood aangelopen, gebruik dan meteen na de sessie een thermale bronwaterspray. Die is geschikt voor de gevoelige huid en kalmeert, ontspant en verzacht je huid. Deze sprays zijn ook verkrijgbaar in miniverpakkingen zodat je ze overal mee kunt nemen!
 • INFO +: pas op met geparfumeerde producten waarvan de alcohol een uitdrogend en irriterend effect kan hebben. Vermijd ook essentiële oliën tijdens een behandeling.

Tip van Carine

Is je huid de laatste tijd minder soepel? Dat is normaal. Probeer hem dan ook optimaal te verzorgen. Let ook op je voeding – proteïnen, calcium, kleurig fruit en kleurige groenten hebben een antioxiderende werking. En verwen jezelf gerust eens met 2 of 3 blokjes donkere chocolade.