de huid van jouw baby


Kwetsbaar van nature:
Een babyhuid functioneert anders dan die van een volwassene

SOS Luieruitslag

Img_SOS Luieruitslag

De billetjes van je baby krijgen dagelijks heel wat te verduren, wat vaak aanleiding geeft tot roodheid en irritatie. Met andere woorden: luieruitslag.

De billetjes van je baby: een bijzonder gevoelige plek.

Hoewel de medische term "erytheem" wat beangstigend klinkt, is luieruitslag een goedaardige aandoening waar alle baby's last van kunnen hebben. Tal van factoren kunnen leiden tot roodheid en irritatie:

  • 1Babybilletjes bevinden zich heel vaak in een vochtige omgeving. Ze komen ook vaak in contact met urine en stoelgang, die beide een zuur karakter hebben. Het wordt nog erger bij warm weer.
  • 2Ook te kleine luiers of luiers die niet vaak genoeg worden ververst kunnen de luieruitslag erger maken. En zodra je baby rechtop begint te zitten - rond de leeftijd van 6 maanden - ontstaat er ook nog eens extra wrijving, wat het risico op luieruitslag vergroot.
  • 3Het doorkomen van de tandjes en andere typische babykwaaltjes kunnen ook gepaard gaan met een geïrriteerde huid van de billetjes.
  • 4Reinigingsgewoonten en producten die niet geschikt zijn voor de broze babyhuid.

Statistiek

10 to 15%

van consultaties bij de kinderarts gaat over luieruitslag.

Hoe behandel je luieruitslag?

Als je baby last krijgt van luieruitslag, moet de huid van de billetjes in alle zachtheid worden verzorgd en gekalmeerd. Over het algemeen duurt het 2 tot 4 dagen voor de luieruitslag verdwijnt, mits de juiste verzorging met de juiste producten combineert

Voor het reinigen van de geïrriteerde zone gebruik je  CICAPLAST Wasgel B5. Deze zuiverende en kalmerende gel reinigt grondig en vermindert het risico op infecties. Breng daarna een beschermende, herstellende crème aan zoals de Cicaplast Baume B5 om de huid te kalmeren en te herstellen.
Tip: breng deze crème met circelvormige bewegingen aan. Het is ook een goed idee om de luieruitslag, wanneer mogelijk, te luchten

Hoe kan je luieruitslag voorkomen?

Luieruitslag kan je met deze eenvoudige tips voorkomen:

  • Koop luiers met het juiste formaat voor jouw baby. Verschoon de luier meteen zodra hij nat of vuil is, om langdurig contact van de huid met urine of stoelgang te vermijden. Zelfs waneer de luier proper blijft moet deze om de 3 uur verschoond worden.
  • Maak elke keer dat je een luier ververst, de billetjes van jouw baby proper met een extra zachte, zeepvrije gel zoals de  CICAPLAST B5 of  LIPIKAR Syndet. Vermijd zeep, douchehandschoenen en sponzen. Het is ook beter om geen vochtige doekjes te gebruiken, want die bevorderen het wrijven en kunnen de babyhuid irriteren.
  • Dep billetjes en huidvouwen zachtjes droog.
  • Wacht niet tot de huid rood of geïrriteerd is: breng na elke luierwissel een beschermende crème aan.