Een betere huid bij kanker

Je huid verzorgen en je beter voelen tijdens een kankerbehandeling

  • Home>
  • Make up>
  • Hoe littekens camoufleren en huid verzorgen?

Hoe littekens camoufleren en huid verzorgen?

Share this article

Wie kanker heeft, krijgt misschien na een operatie of een Port-a-Cath® (PAC) te maken met littekens. In de maanden na de operatie kunnen littekens rood en heel opvallend ogen, maar de meeste verdwijnen wel na verloop van tijd.


Hoe een litteken op natuurlijke wijze camoufleren

  • 1Is een litteken vlak, dun en lichtjes rood, dan volstaat wellicht lokaal aanbrengen van corrigerende make-up bijvoorbeeld met een Tolériane Corrigerend Penseel. Is een litteken dikker, hyper- of hypogepigmenteerd, groter of gesitueerd op het lichaam, gebruik dan een corrigerend product zoals Tolériane Teint Compact. Om efficiënt te camoufleren breng je het corrigerend product aan met een platte foundationkwast om alle holtes te bereiken.
  • 2Zorg bij voorkeur voor een vloeiende overgang tussen beschadigde en gezonde huid.
  • 3Een corrigerend product wordt haaks op de huid aangebracht om trekken rond het litteken te vermijden, waardoor dikkere huid anders zou worden geaccentueerd.
  • 4Fixeer corrigerende make-up met een mat mineraal poeder zoals Tolériane Teint Mineral. Dep voorzichtig met een tissue om foundationresten te verwijderen.
  • 5Spray wat thermaal bronwater over de corrigerende make-up en laat die aan de lucht drogen. Dit geeft een natuurlijker look die langer blijft.

Merk op dat hypertrofische of keloïde littekens moeilijker te camoufleren zijn omwille van hun grootte.

Tip van Carine

Het is de bedoeling jezelf mooier te maken, niet de perfectie na te streven. Een dikke laag make-up vestigt alleen maar de aandacht op een litteken. Littekens zijn na zo'n 18 maanden “matuur” en dus moet je regelmatig controleren of de kleur van corrigerende producten nog natuurlijk oogt. Het uiterlijk van een litteken evolueert dus continu gedurende anderhalf jaar om dan te stabiliseren.

UV-bescherming

UV-bescherming is cruciaal voor de littekenvorming. Littekens moeten minstens 2 jaar worden beschermd met SPF 50+ producten om hyperpigmentatie te voorkomen. Idealiter moet een litteken vlakker en witter worden tot het matuur is en daarna geleidelijk opnieuw gepigmenteerd raken. Personen met een bruine of zwarte huidskleur moeten extra UV-bescherming gebruiken, omdat littekens bij hen anders heel donker en gevlekt worden.