Achtergrondinformatie

De lippen, een tere zone die behoefte heeft aan voedende verzorging

Img_De lippen, een tere zone die behoefte heeft aan voedende verzorging

De lippen zijn niet alleen erg teer, maar vormen ook een belangrijke troef voor de vrouwelijke schoonheid. Reden te meer om er veel zorg en aandacht aan te besteden dus. Ze drogen gemakkelijk uit. Een goede verzorging is de boodschap, anders gaan ze snel sporen van verwaarlozing vertonen. De sleutelwoorden zijn hier: voeding en zachtheid.

Symptomen

Beschadigde lippen: stand van zaken

Droge lippen vertonen meestal drie symptomen: een prikkend gevoel, een dunnere huid en kloofjes. Fysiologisch is deze extra gevoeligheid te verklaren door een tekort aan ceramiden, waardoor de huidbarrière enigszins wordt verzwakt. Hierdoor verschijnen er kleine droge velletjes op de lippen, wat vervelend is en de lippen extra gevoelig maakt. Soms verschijnen er ook kleine kloofjes. Als die niet goed worden verzorgd, kunnen ze evolueren tot een grotere, pijnlijke kloof die moeilijk geneest.

Oorzaken

Een zone die voortdurend wordt belaagd

Elke dag weer maken externe agressies zoals kou, wind en zon de lippen extra kwetsbaar. Dit kan echter ook het geval zijn na bepaalde intensieve medische behandelingen. De lippen hebben immers geen hydrolipidenfilm, waardoor ze minder goed beschermd zijn: ze hebben geen hoornlaag, geen talgklieren en geen melanineproductie, allemaal natuurlijke beschermingssystemen van de huid.

Behandelingen

De huidbarrière herstellen

De lippen hebben dus een grote behoefte aan zachtheid en bescherming. In de plaats van de velletjes los te trekken of de lippen te bevochtigen met speeksel, is het veel beter om ze te hydrateren met een aangepaste stick. Hierdoor wordt de huidbarrière versterkt. Besteed ook extra aandacht aan de onderlip, die morfologisch gezien meer blootstaat aan UV-straling. Wilt u lipstick of gloss gebruiken, kies dan voor formules zonder bewaarmiddelen en bepaalde allergiserende pigmenten. Aarzel niet om advies te vragen aan uw dermatoloog.

  • Facebook
  • Pin

Aanbevolen voor u

See all articles
3 pushs