3 vragen aan een expert

Lipontstekingen: voorkomen is beter dan genezen

Img_Lipontstekingen: voorkomen is beter dan genezen

Lipontstekingen (ook cheilitis genoemd) kunnen door tal van externe factoren worden veroorzaakt. De lippen zijn normaal gezien zacht en weinig gekeratiniseerd, maar kunnen droog worden, met een hoornige afschilfering aan het oppervlak. Dit geeft een oncomfortabel gevoel.

Hoe zien de lippen van uw patiënten met lipontstekingen eruit?

Het slijmvlies is droog en er komen kleine hoornceldeeltjes los.

In ernstiger gevallen heeft de patiënt ook last van pijnlijke barstjes. Doordat de huid droog is, geeft dit een onaangenaam branderig gevoel. Ik merk vaak dat de patiënten de neiging hebben om de droogheid te compenseren door vaak met de tong over de lippen te strijken, waardoor de toestand nog verergert. Soms is de huid rond de lippen geïrriteerd, wordt ze droog, rood en vertoont barstjes.

Hoe raakt de huid van de lippen beschadigd?

De lippen zijn heel gevoelig voor omgevingsinvloeden.

Kou en zon zijn de belangrijkste factoren die liponsteking veroorzaken. Vaak trekt de patiënt dan kleine deeltjes droog slijmvlies los, wat leidt tot een ontsteking die de situatie nog verergert. Soms is er ook sprake van overgevoeligheid voor lipsticks die allergiserende bestanddelen bevatten. Dit kan leiden tot lipczeem, die zich ook uitbreidt rond de mond. Soms zijn droge lippen ook het gevolg van de inname van geneesmiddelen.

Hoe kan lipontsteking worden tegengegaan?

Hierbij is voorkomen beter dan genezen.

Ik raad mijn patiënten aan om bij de eerste kou een neutraal, vet lipbeschermend product zonder allergiserende bestanddelen (bewaarmiddelen, Perubalsem) te gebruiken. In de bergen en 's zomers in de zon moet men een lippenbeschermer met zonnefilters gebruiken. En men moet ook proberen om niet aan de lippen te pulken en ze ook niet te vaak te likken. Bij lipkloofjes raad ik wondhelende balsems aan die goed worden verdragen. Bij contacteczeem moet natuurlijk worden nagegaan welke stof verantwoordelijk is en moet het gebruik ervan worden stopgezet.

  • Facebook
  • Pin

Aanbevolen voor u

See all articles
3 pushs