3 vragen aan een expert

Heeft u last van een vette of onzuivere huid? | La Roche-Posay

Img_Heeft u last van een vette of onzuivere huid? | La Roche-Posay

3 vragen aan een expert: wat is de oorzaak van een vette huid? En hoe krijgt u dankzij gepaste gezichtsverzorging deze onzuivere huid onder controle?

Een vette gezichtshuid reinigen moet met zorg gebeuren

Een onzuivere gezichts- of hoofdhuid is het gevolg van een overactiviteit van de talgklieren in de huid. Een overmaat aan talg geeft het glimmende effect, een bekend kenmerk van een vette huid. Deze huid stelt bijzondere eisen als het gaat om reiniging en make-up, zeker als mee-eters en puistjes een nare bijkomstigheid zijn. Ook het voorkomen van acne littekens speelt hier een belangrijke rol bij. Maar hoe gaat u er nu het beste mee om? Eén van onze experts legt uit wat u kunt doen om een vette huid tegen te gaan.

Wat stelt u vast bij mensen met een vette huid?

De patiënten kunnen een glimmende huid hebben op de zogenaamde T-zone over het midden van het gezicht, vooral het voorhoofd en de neus.

Deze huid heeft last van grove poriën en de huid is dikker. Bij een zeer onzuivere huid is zelfs een vettig laagje voelbaar wanneer men de huid aanraakt. Bovendien maakt seborroe op de hoofdhuid het haar snel vet, glimmend en kleverig. Patiënten met een vette huid zeggen ook vaak dat het moeilijk is om make-up aan te brengen.

Hoe kan men de vette huid het beste reinigen?

Een vette huid moet met veel zorg worden gereinigd.

Ik leg mijn patiënten uit dat de huid vaak omgekeerd reageert: hoe krachtiger men het talg weg probeert te boenen, hoe meer de huid dit zal aanmaken om het te vervangen. Daarom zijn producten die niet al te krachtig reinigen en de huid rustig houden hier juist geschikt voor. Ik schrijf vaak micellaire oplossingen voor: reinigers op waterbasis met speciale reinigende deeltjes die het vuil als een soort magneet aantrekken. Daarnaast zijn gels die met water worden afgespoeld ook zeer geschikt. 's Avonds moet de huid echter in alle zachtheid worden gereinigd, zodat de huid geen extra aanleiding tot het ontwikkelen van acne of puistjes krijgt.

Hoe kan men een onzuivere huid met seborroïsch eczeem (met als kenmerk schilfering) het beste hydrateren?

Talg heeft juist de taak om de huid te beschermen tegen uitdroging, terwijl het bij een onzuivere huid in overvloed wordt geproduceerd.

Toch vertoont de huid vaak een oppervlakkige schilfering, die soms kan leiden tot een seborroïsche dermatitis in het midden van het gezicht. Er bestaan producten die speciaal zijn ontwikkeld voor dit huidtype, om de onzuivere huid zacht te reinigen maar ook om acne littekens tegen te gaan.

Ik schrijf cosmetica op waterbasis voor, om geen vet toe te voegen. Hydraterende crèmes met een matterende werking, waardoor de huid minder gaat glimmen, zijn een goede toevoeging om de huidverzorging zo optimaal mogelijk te maken.

Aanbevolen voor u

See all articles