0

NIEUWSBRIEF

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws en aanbiedingen

Media Widget 01Media Widget 02Media Widget 03

No More display

test Fb connect
|ARTSEG_OP_PARENTSCORNER_SUN | |

PARENTS' CORNER

Bescherming tegen de zon

Hoe kan ik de huid van mijn kind beschermen tegen de zon?

 Bescherming tegen de zon

Kinderen en de zon. Leer goede beschermingsgewoonten aan.

Img_Kinderen en de zon. Leer goede beschermingsgewoonten aan.

Leer je kinderen goede beschermingsgewoonten.

Volwassenen kennen de gevaren van de zon maar ze zijn zich niet altijd bewust van de extreme kwetsbaarheid van de kleintjes. Eigenlijk gebeurt 50 tot 80% van de schade die aan UV te wijten is tijdens de kinderjaren en de tienertijd*. Op vakantie brengt een derde van de kinderen gemiddeld 15 uur per week in zwempak door. Dat is veel te veel. Vooral als je bedenkt dat water en zand 30% UV-stralen weerkaatsen. En op die leeftijd kunnen kinderen niet zelf het gevaar inschatten. Je kinderen beschermen betekent dat je hen eerst en vooral moet opvoeden.

Waarom is de kinderhuid kwetsbaarder voor de zon?

De kinderhuid, die zich nog steeds ontwikkelt, is immatuur en dus meer kwetsbaar voor de stekende zon (zonneslag, celschade en hitteberoerte):

  • Omdat de kinderhuid dunner is, is ze meer kwetsbaar voor diepere celschade.
  • Met een minder ontwikkeld pigmentatiesysteem, heeft ze geen zelfverdedigingssysteem (dat bij volwassenen helpt om de huid te beschermen tegen UV-stralen)


Gevolgen

Kinderen drukken pas hun ongemak uit wanneer het eigenlijk al te laat is.

  • Zonnebrand en diepe celagressie veroorzaken onomkeerbare schade en maken de huid op lange termijn kwetsbaar (versnelling van de huidveroudering, verhoogd risico op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd).
  • Deze diepe schade gaat gepaard met het risico op dehydratatie of zonneberoerte. Dit zijn de redenen waarom kinderen volledig beschermd moeten worden, zelfs meer dan volwassenen.


Goede beschermingsgewoonten voor kinderen

Het is van essentieel belang om aan kinderen, en ook aan jonge kinderen, goede gewoonten aan te leren op het vlak van zonnebescherming:

  • Vermijd de zon wanneer hij het hoogst staat (tussen 11 en 16 uur) door activiteiten in de schaduw of middagdutjes aan te moedigen.
  • Draag een hoed met een brede rand, een zonnebril met filterende glazen en donkere kledij (een zwarte T-shirt beschermt meer dan een witte).
  • Breng regelmatig en overvloedig zonnebescherming aan (minstens twee lagen om de twee uur en na elke duik in het water) op de hele blootgestelde huid... en vergeet de nek, de oren en de voeten niet in te smeren!
  • Kies een waterresistente zonnebescherming met een SPF 50+ dat speciaal voor kinderen is bestemd.
  • Drink regelmatig.

OPGELET! Voor kinderen tot drie jaar bevelen alle medische beroepen aan om de zon volledig te mijden.

*Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000

Aanbevolen producten

Alle producten bekijken