3 vragen aan een expert

"Kinderen jonger dan 3 jaar mogen niet rechtstreeks worden blootgesteld aan de zon."

Img_"Kinderen jonger dan 3 jaar mogen niet rechtstreeks worden blootgesteld aan de zon."

Tijdens de kindertijd is de huid het meest ontvankelijk voor ultravioletstralen. Het "zonnekapitaal" kan tijdens de kindertijd dan ook snel opgebruikt raken. Daarom moet absoluut worden vermeden dat kinderen verbranden. Een dermatoloog geeft advies om het gevaar minimaal te houden.

Contexto

De gevaren van de zon komen tegenwoordig uitgebreid aan bod in de media en de bewustwording wordt steeds groter.

En toch stel ik na de zomer vaak de gevolgen van zonnebrand vast bij kinderen, vooral in het gezicht en op de schouders. Dat is niet altijd het gevolg van voldoende onbeschermd zonnen op het strand, maar ook van blootstelling tijdens het sporten (fietsen, tennissen), waarbij ouders vaak minder alert zijn.

Hoe doet u aan zonnepreventie bij de ouders?

Ik leg hen uit dat een kinderhuid extra gevoelig is voor de zon.

Hoe lichter hun teint (rood- of blondharigen), hoe meer gevaar ze lopen. Ze moeten 's zomers dus evenzeer beschermd worden bij ietwat bewolkt weer, of als ze veel bewegen. De uren waarop de zon hoog aan de hemel staat, zijn uiterst gevaarlijk. Op volwassen leeftijd zullen hun kinderen de gevolgen dragen van onvoorzichtige blootstelling aan de zon.

Welk advies geeft u hen?

Kinderen jonger dan drie moeten sowieso uit de zon worden gehouden

Mijn advies is: een anti-UV zonnebril, een hoedje of petje met brede rand, een T-shirt en een zonneproduct voor hoge bescherming op de onbedekte lichaamsdelen. Dit product moet efficiënt beschermen tegen UVB én UVA, moet in voldoende hoeveelheid en om de twee uur opnieuw worden aangebracht. Bij warm weer moet men kinderen ook veel laten drinken. En tussen 11 en 16 uur blijven ze best uit de zon.

Aanbevolen voor u

See all articles