Achtergrondinformatie

Psoriasis: Hoe kom je van die jeuk af?

Img_Psoriasis: Hoe kom je van die jeuk af?

Psoriasis is een chronische aandoening die (nog) niet kan worden genezen. Wel kan de dagelijkse behandeling worden aangevuld met een goede verzorging van de huid. Dit helpt bij het verbeteren van de levenskwaliteit en een actieve controle over uw ziekte. Een van de lastigste symptomen is de jeuk waar veel patiënten last van hebben. Wij gaan eens wat dieper in op de jeuk en vertellen jou wat je wel en niet moet doen.

Waarom mag je niet krabben bij Psoriasis?

Krabben, soms tot bloedens toe, is de grootste vijand van een psoriasishuid. Het irriteert de huid en maakt die kwetsbaarder zodat nieuwe psoriasis plaques kunnen ontstaan.
Het directe gevolg is dat de psoriasis nog erger wordt en men nog meer wil gaan krabben, want hoe erger de psoriasis, hoe erger de jeuk.

Hoe vermijd je krabben bij Psoriasis?

Door elke keer maar te krabben, wordt het er niet beter op. Maar krabben is wel een neiging die wij moeilijk kunnen negeren, soms doen we het zelfs onbewust. Om te vermijden dat je ‘s nachts gaat krabben, kun je de volgende stappen nemen:

  • Zorg dat je huid goed gehydrateerd is;
  • Draag nachtkleding van een zachte stof;
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer;
  • Houd een hydraterende crème of een zalf bij de hand.

Daarnaast doe je er goed aan om je nagels zo kort mogelijk te houden. Wanneer je voorzichtig krabt, zal de schade meevallen. Maar met lange nagels kan jij je huid al zodanig beschadigen dat de Psoriasis erger wordt. Heb je veel last van de jeuk of merk jij dat je Psoriasis opspeelt? Dan kan je ervoor kiezen om zijden handschoentjes te dragen. Zo voorkom jij dat je de huid onnodig beschadigd of jezelf verwond.

De neiging om te krabben bij jeuk is ook van psychologische aard. Soms kan je zelfs niet stilzitten vanwege de jeuk. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je in dat geval op andere dingen te concentreren.
  • als je wilt krabben, kan de neiging ook minder worden door bijvoorbeeld een kussen te krabben;
  • Gebruik een anti-stressbal of een ander speeltje om je handen bezig te houden en afleiding te zoeken;
  • Zoek een hobby of ga iets doen waardoor jij je op iets anders kan concentreren dan de jeuk.
  • Jeuk en stress gaan hand in hand wanneer je Psoriasis hebt. Probeer daarom te ontspannen door ademhalingsoefeningen of yoga te doen.

Probeer te ontdekken wanneer bij jou de jeuk opkomt. Zo kan je erachter komen wat de jeuk meestal triggert zodat je er op in kunt spelen.

Wat kan je wel doen om de jeuk te verlichten bij Psoriasis?

In plaats van krabben, zijn er een aantal andere dingen die jij wel kunt doen. Het hydrateren van de huid is van primair belang omdat dit jeuk verminderd en de huid soepel en stevig houdt. Dagelijkse hydratatie is dan ook de beste verzorging van een psoriasishuid.

Iedereen kan een eigen hydratatie ritueel uitwerken om zo meer de baas worden over zijn psoriasis. Kloppen, knijpen, drukken, masseren of wrijven met de handpalm, dit kan allemaal fungeren als alternatief voor krabben en is minder belastend voor de huid.

Door dit te combineren met een goede zalf of een hydraterende crème kan je de jeuk bij Psoriasis aanzienlijk verlichten. Houd een tube bij de hand of in je tas, zodat je snel kunt reageren als je merkt dat je weer wilt krabben. Gebruik een bronwaterverstuiver, zoals het Thermaal Water van La Roche-Posay.

Wat kan de huid helpen om te herstellen?

Hydrateren is een must als het gaat om het verlichten van Psoriasis. Door aangename formules te gebruiken die snel in de huid trekken kan jij opnieuw het plezier van huidverzorging ontdekken en je eigen schoonheidsritueel bepalen. Het juiste hydraterende product kiezen is van belang.

Gebruik een zalf met een dikke,rijke balsemtextuur die een film achterlaat op de huid, zoals Iso Urea MD Balsem. Deze creme is het meest geschikt voor de droogste en meest beschadigde delen van de huid. Bovendien kan deze creme jouw helpen om ‘s avonds gemakkelijker te ontspannen, doordat de huid comfortabeler aan aanvoelt. Als laatste kan Iso Urea MD Balsem jouw huid beschermen tegen winters weer en kou en zo uitdroging voorkomen.

Iso Urea Lichaamsmelk is daarnaast perfect voor de dagelijkse verzorging van de huid met Psoriasis. Deze melk dringt sneller door in de huid en is daardoor in staat directe verlichting te brengen. Je gebruikt deze melk om de minder droge huidzones te verzorgen en wanneer je toe bent aan een extra beetje hydratatie.

Iedereen kan z'n eigen hydratatie ritueel uitwerken en zo meer de baas worden over zijn psoriasis. Verzorg je huid na een bad of douche en zorg ervoor dat je zowel ‘s ochtends als s’ avonds voor het slapen gaan je huid verzorgd. Zorg er als laatste voor dat je minstens twee liter water per dag drinkt om je vochtbalans op peil te houden en je lichaam van binnenuit te hydrateren.

Hoe bescherm je de huid tegen Psoriasis?

Bescherm je huid in de winter en zomer om psoriasis het hele jaar door onder controle te houden. In de winter is de huid kwetsbaarder en droger, wat de psoriasis verergert. Kleed je warm aan en draag een t-shirt onder je wollen kleding om jeuk te voorkomen. Let ook op de temperatuur van je bad of douche. In de zomer moet je daarnaast ook je huid beschermen tegen uitdroging en de zon. 

Daarnaast is het belangrijk dat jij met je psoriasis in behandeling gaat bij een dermatoloog. Zij kunnen je van informatie voorzien en een gerichte aanpak ontwikkelen op het verlichten en beheersen van jouw Psoriasis. Stop je psoriasis behandeling ook niet zomaar zonder een dermatoloog te raadplegen. Al met al zijn er heel wat mogelijkheden om het leven van alledag aangenamer te maken wanneer je last hebt van Psoriasis. Probeer zelf uit wat voor jou het beste werkt.

Het kuurcentrum in La Roche-Posay

Het kuurcentrum van La Roche-Posay staat al uren bekend vanwege het thermale water. Het bronwater is zuiver, stabiel en heeft een nagenoeg neutrale pH waardoor dit water het natuurlijk evenwicht van de huid respecteert. Er komen ruim 7000 bezoekers per jaar naar het kuurcentrum, kinderen van 6 maanden tot volwassenen van elke leeftijd. Bijna een derde van de bezoekers hebben last van Psoriasis. In het kuurcentrum krijgen bezoekers inzichten in de behoeftes van hun huid en leren ze beter omgaan met psoriasis.  Ook het psychologische aspect is een belangrijk onderdeel van het bezoek. Bezoekers kunnen hun verhaal kwijt en wisselen ervaringen uit. De daar werkzame artsen en professionele zorgverleners zijn er om naar hen te luisteren en ze te steunen tijdens hun verblijf. Een bezoek aan het kuurcentrum biedt ook de kans om even te ontsnappen aan dagelijkse stress om tot rust te komen en weer nieuwe energie te krijgen.

Lees verder voor meer informatie over Psoriasis.

Aanbevolen voor u

See all articles

La Roche-Posay beveelt aan

Bekijk alle producten