Wetenschappelijk bekeken

Huidreactiviteit: een gevoelige huid - 3 verschillende oorzaken

Img_Huidreactiviteit: een gevoelige huid - 3 verschillende oorzaken

Er bestaan verschillende soorten gevoelige huid. Zowel een intolerante huid, een huid die gemakkelijk rood wordt als een droge of gedehydrateerde huid kunnen gevoelig zijn. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: een epidermis die overdreven reageert op bepaalde factoren.

De diverse symptomen van een gevoelige huid

Een gevoelige huid is niet noodzakelijk een allergische huid. Het is een huid die van nature vatbaarder is voor externe agressies, waar ze overdreven op reageert. Deze hyper-reactiviteit houdt rechtstreeks verband met de prikkelbaarheid van de zenuwuiteinden in de epidermis.
Afhankelijk van het huidprofiel kan de gevoeligheid zich uiten in verschillende soorten reacties, die al dan niet samen kunnen voorkomen: prikkelen, trekken, jeuken, een verhit en/of branderig gevoel, soms in combinatie met roodheid.

De 3 oorzaken van huidreactiviteit

De reactivitieit kan verschillende oorzaken hebben :

  • de leefomgeving: warmte, kou, wind, zon, flinke temperatuurschommelingen en luchtvervuiling kunnen leiden tot een prikkelend, branderig gevoel, roodheid en verhitting.
  • contact: een product aanbrengen waarvan een bepaald ingrediënt slecht wordt verdragen, contact met zeer hard water of bepaalde textielsoorten kunnen onbehaaglijke gewaarwordingen veroorzaken: jeuk, prikkeling, trekken of roodheid.
  • tere bloedvaatjes: als de wanden van de bloedvaatjes zeer broos zijn. Dit alles onder invloed van bepaalde externe factoren, zoals temperatuurschommelingen, of interne factoren, zoals pikant eten of alcohol. Warmte-opwellingen, roodheid en een verhit gevoel kunnen symptomen zijn die wijzen op hyperreactiviteit.

Aanbevolen voor u

See all articles