3 vragen aan een expert

Een reactieve huid heeft baat bij reinigingslotions die niet moeten worden afgespoeld en verstuivers met thermaal bronwater

Img_Een reactieve huid heeft baat bij reinigingslotions die niet moeten worden afgespoeld en verstuivers met thermaal bronwater

62 % van de vrouwen zeggen dat ze een reactieve, gevoelige, gemakkelijk geïrriteerde, intolerante huid hebben die geen cosmeticaproducten en zelfs geen water verdraagt. 32 % van de mannen klagen ook over een onbehaaglijk aanvoelende huid. Wat kan men doen om deze reactiviteit te kalmeren? Het advies van een dermatoloog.

Waar klagen uw patiënten met een reactieve huid meestal over?

In feite vertoont ze weinig zichtbare symptomen: droogheid, couperose, roodheid, afschilfering, vervellen.

Soms gaat het louter om een trekkend of een branderig gevoel dat verergert telkens wanneer een cosmeticaproduct wordt aangebracht. Dat gevoel kan blijven aanhouden en ondraaglijk worden. Dit doet zich het meest voor bij vrouwen met angst of veel stress, met een fijne, lichte en droge huid.

Welk advies geeft u hen?

Ik vraag hen om alle factoren te bannen waarvan tijdens ons gesprek is gebleken dat ze deze overgevoeligheid veroorzaken of verergeren.

Dat gaat zowel over de cosmeticaproducten die ze gebruiken als over hun levenswijze. Ik raad hen aan om weinig alcohol, koffie en pikante gerechten te consumeren, temperatuurverschillen te mijden en zich zo weinig mogelijk bloot te stellen aan zon en wind. Ik verbied hen ook om cortisonehoudende producten aan te brengen die wel tijdelijk verbetering brengen maar op langere termijn hun huid nog kwetsbaarder en dunner maken.

Wat kunnen ze dan wel gebruiken?

Ik raad hen aan om zo weinig mogelijk cosmeticaproducten aan te brengen en in elk geval met weinig of geen parfum in,

en om specifiek te kiezen voor producten voor een gevoelige huid. Ook zeep en toiletblokjes zijn te mijden en kunnen beter vervangen worden door reinigende lotions die niet moeten worden afgespoeld en verstuivers met thermaal bronwater. Ik vraag mijn patiënten ook om hydraterende crèmes met een lichte textuur, cold creams en niet-irriterende haarstylingproducten te gebruiken. En tot slot raad ik hen ook aan om geen huidreinigingsproducten, exfoliërende maskers en producten tegen huidveroudering te gebruiken.

Aanbevolen voor u

See all articles