Wetenschappelijk bekeken

Fysiologie van haar en hoofdhuid

Img_Fysiologie van haar en hoofdhuid

De hoofdhuid heeft een oppervlakte van ongeveer 600 cm2 en vormt een beschermende fysische barrière waarop het haar is ingeplant. Dit haar is een bijzonder stevig materiaal opgebouwd uit keratine. Een volwassene heeft tussen 100 000 en 150 000 hoofdharen.

De hoofdhuid beschermt en isoleert

Al het zachte weefsel dat de schedel bedekt, vormt samen de hoofdhuid. Dit is een ononderbroken, soepele en sterke bekleding. Ze bestaat uit verschillende lagen. In de meest oppervlakkige laag bevinden zich de haarbulbussen met de haren. De hoofdhuid heeft in feite dezelfde structuur als de gewone huid. Ze heeft verschillende functies: fysische barrière , immunologische bescherming, thermische isolatie... De cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich in 14 dagen, maar in geval van ontsteking kan dit proces sneller verlopen. Ter vergelijking: de celvernieuwing van de huid neemt iets meer tijd in beslag: 21 dagen. De dode cellen van de hoofdhuid worden afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfers. Wanneer er zich een ontsteking voordoet, gaat de hoofdhuid echter te sterk afschilferen, hopen de dode huidcellen zich op en gaan ze zichtbare schilfers vormen. In dat geval spreken we van haarroos.

Het haar, een uiterst sterk materiaal

De belangrijkste functie van het haar is het hoofd beschermen. Een haar bestaat uit een vrij gedeelte, de schacht, en een wortel. De schacht is zichtbaar vanaf het oppervlak van de hoofdhuid, terwijl de wortel ingeplant is in de haarfollikel. De haarfollikel is in feite het "haarfabriekje". Al onze haarfollikels samen produceren elke dag een miljoen nieuwe keratinocyten. Deze cellen maken keratine aan, een vezelige proteïne waaruit het haar wordt opgebouwd en die het uiterst sterk maakt. Helemaal onderaan de follikel bevindt zich de bulbus met aan de basis ervan de huidpapil. Daar komen de kleine haarvaatjes terecht die de voedingsstoffen en zuurstof aanvoeren die noodzakelijk zijn voor de groei van het haar. Bovenaan de bulbus bevindt zich de talgklier, die talg (ook sebum of huidsmeer genoemd) produceert. Zo wordt het haar permanent "gesmeerd". De haarschacht bestaat uit drie delen: het merg, dat omgeven wordt door de cortex, die op zijn beurt omhuld wordt door de cuticula (haarvliesje). De kleur van het haar varieert afhankelijk van het individu. Een volwassene heeft gemiddeld 100.000 tot 150.000 haren.

KORT IN BEELD ...

Aanbevolen voor u

See all articles