Gebruikerservaringen

"Ik behandel mijn psoriasis met thermale kuren"

Img_"Ik behandel mijn psoriasis met thermale kuren"

In haar puberteit heeft Isabelle eens een opvlamming van psoriasis gehad. Daarna 10 jaar niets meer. Tot die psoriasis weer opdook naar aanleiding van een periode van hevige stress. Uiteindelijk zijn thermale kuren voor Isabelle de beste oplossing gebleken.

Puistjes door puberteit

Isabelle, wanneer heeft die psoriasis bij jou de kop opgestoken?

Als ik me niet vergis was dat tijdens mijn tienerjaren. Er verschenen rode plekken op mijn huid, vooral op mijn knieën en ook een beetje op mijn ellebogen. Mijn moeder heeft me toen meegenomen naar een dermatoloog en uiteindelijk zijn die plekken toen tamelijk snel verdwenen. In feite heb ik er niet echt veel last van gehad.

Symptomen

Heb je toen verder nog opvlammingen gehad?

Ik heb toen zeker 10 jaar lang geen psoriasis meer gehad. Het was een afgesloten hoofdstuk voor mij. Ik herinnerde me zelfs nauwelijks nog dat ik het destijds heb gehad. Maar op een dag waren die plekken er opeens weer. En deze keer kon je er echt niet naast kijken. Mijn knieën en ellebogen stonden er helemaal vol mee,  ik had er ook op mijn buik, maar het ergste van allemaal waren de plekken in mijn gezicht. Dat heeft echt maanden geduurd, ik verstopte het voortdurend onder kleding en ik voelde me echt niet lekker meer in mijn vel. De huid van mijn gezicht was ook korrelig en ruw. Stress zou naar alle waarschijnlijkheid weer de veroorzaker zijn, die de hele zaak weer in gang heeft gezet.

De oplossing

Ben je er toen in geslaagd om van die plekken af te komen?

Ik heb crèmes gebruikt en ook lichttherapie-sessies gedaan. Maar van de thermale kuur die mijn dokter me heeft voorgeschreven heb ik het meest voordeel gehad. Drie weken lang werd ik behandeld met baden, douches en cataplasma's. Mijn plekken verbleekten en trokken weg. En mijn huid werd minder ruw. Nu heb ik ook nog af en toe wel crisissen, maar ze zijn minder hevig. Om het jaar of om de twee jaar doe ik weer een kuur. Zo behandel ik mijn psoriasis. Wat ik er ook heel goed aan vind, is dat mij daar ook geleerd wordt om me te ontspannen en met stress om te gaan.

Aanbevolen voor u

See all articles