3 vragen aan een expert

Ik gebruik cryotherapie, IPL (flitslicht) of lasers om pigmentvlekken te behandelen

Img_Ik gebruik cryotherapie, IPL (flitslicht) of lasers om pigmentvlekken te behandelen

Pigmentvlekken zijn het resultaat van melanine-ophopingen diep in de epidermis en soms in de dermis. Ze verschijnen op de onbedekte huidzones. Er bestaan methodes om ze lichter te maken of te doen verdwijnen. Uitleg van een dermatoloog.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

De meest voorkomende vlekken zijn actinische lentigines,

Zij zijn het gevolg van door de zon veroorzaakte huidveroudering. Ze verschijnen vaak na je vijftigste vaak op de rug van de handen en in het gezicht. Ook door de pil of zwangerschap kunnen min of meer grote, donkerbruine pigmentvlekken verschijnen op het voorhoofd en de jukbeenderen, en verergeren bij blootstelling aan de zon. Dit wordt melasma (zwangerschapsmasker) genoemd. Opgelet, parfum kan in de zon ook vlekken op de huid veroorzaken.

Welke methodes gebruikt u om ze te behandelen?

Voordat de vlekken worden behandeld, moet men er zeker van zijn dat het om goedaardige laesies gaat.

Dit gebeurt door een dermatologisch onderzoek. Actinische lentigines op de rug van de handen en in het gezicht behandel ik meestal met cryotherapie (bevriezen). Dit moet wel gebeuren in periodes dat de huid niet blootgesteld wordt aan de zon. Flitslicht is geschikt voor een globale behandeling van een huid met pigmentvlekken. Ook pigmentlasers (Q-switched ND yag, alexandriet) zijn bijzonder doeltreffend. Melasma, waarbij de pigmentatie zich vaak diep in de huid bevindt, is moeilijker te behandelen.

Wat is het onmiddellijke effect van deze behandelingen?

Bij cryotherapie vormt er zich een klein, min of meer donker korstje dat na 14 dagen afvalt.

Het verloop is vrij eenvoudig. De behandelde zones kunnen daarna nog enkele weken wit blijven. Met de laser heeft men sneller resultaat, zonder risico voor witte restsporen. Om recidieven te vermjiden is het belangrijk om de huid systematisch te beschermen tegen de zon met een hoed en zonnecrème met een hoge UVB- en UVA-beschermingsfactor.

Aanbevolen voor u

See all articles