Achtergrondinformatie

Pigmentatiestoornissen of hyperpigmentatie bestrijden.

Img_Pigmentatiestoornissen of hyperpigmentatie bestrijden.

UV-stralen en huidveroudering leiden bij veel vrouwen tot pigmentatieproblemen. Welke symptomen doen zich voor en hoe kunnen ze efficiënt worden behandeld?

Symptomen

De verschillende soorten pigmentatiestoornissen

Eenmaal de 30 voorbij merken heel wat vrouwen dat hun huid een onregelmatige pigmentatie begint te vertonen. Verschillende problemen kunnen zich voordoen:

  • lentigines, ook ouderdomsvlekken genoemd, zijn hoofdzakelijk toe te schrijven aan de inherente veroudering van de huid. We spreken van lentigines solares als ze het gevolg zijn van veel of vaak zonnen
  • melasma, over het algemeen toe te schrijven aan hormonale ontregeling. Dit kan ontstaan door inname van bepaalde geneesmiddelen, of bij onbeschermde blootstelling aan de zon tijdens de zwangerschap. In het laatste geval heeft men het over een zwangerschapsmasker.
  • (zomer)sproeten, met een medische term ook efeliden genoemd
  • post-inflammatoire pigmentatie, als gevolg van een acnepuistje bijvoorbeeld. Een dergelijke vlek ontstaat door een teveel aan melanine veroorzaakt door de ontsteking.
Deze vlekken zijn volkomen onschadelijk, maar kunnen wel ontsierend werken.

Oorzaken

Als de melanineproductie ontregeld raakt…

Zon, huidveroudering en erfelijke aanleg zijn de belangrijkste factoren die de pigmentatie van de huid bepalen.
Eenmaal de 30 voorbij kunnen ze leiden tot een ontregelde productie en spreiding van melanine, het pigment dat de huid haar kleur geeft. Hierdoor gaat de melanine zich onregelmatig over de huid verspreiden en zich op bepaalde plaatsen aan het oppervlak van de epidermis ophopen.
Resultaat: de huid wordt ongelijkmatig gepigmenteeerd en er vormen zich vlekken aan haar oppervlak.

Behandelingen

Hyperpigmentatie bestrijden

Enkele goede gewoonten om de ontwikkeling van pigmentvlekken te voorkomen en een stralende, gelijkmatige teint te behouden:

  • breng elke ochtend een verzorgingsproduct tegen pigmentvlekken aan op uw gezicht en hals. Hyperpigmentatie is een continu proces dat een dagelijkse aanpak vereist.
  • bescherm de huid tegen zonnestralen met een beschermend product met UVA- en UVB-filter en bij felle zon met een hoge beschermingsfactor. De zon is dé grote boosdoener die pigmentvlekken doet ontstaan en verergeren. Zonbescherming vormt dus de basis van elke behandeling.
De dermatoloog beschikt ook over diverse technieken om pigmentvlekken te corrigeren (laser, peelings, cryotherapie…). Alleen hij kan een nauwkeurige diagnose stellen en u de geschikte behandeling voorstellen voor het soort pigmentvlekken waarmee u kampt.

Aanbevolen voor u

See all articles