Achtergrondinformatie

Haaruitval bij mannen: erfelijke aanleg en stress, de belangrijkste factoren

Img_Haaruitval bij mannen: erfelijke aanleg en stress, de belangrijkste factoren

Bij aanzienlijke haaruitval of alopecie is snel handelen de boodschap. Alopecie bij mannen is vaak erfelijk bepaald, maar kan worden vertraagd met verzorgingsproducten tegen haaruitval. Het is ook raadzaam zich te wapenen tegen stress en te zorgen voor een evenwichtige voeding.

Symptomen

Als de haaruitval abnormaal wordt

Wij verliezen allemaal tussen 50 en 80 haren per dag. Net zoals de huidcellen, vernieuwen ook de haren zich volgens een natuurlijk proces. In principe wordt het haar dat dagelijks uitvalt, vervangen door nieuw groeiend haar. Elk haar heeft immers een levensduur van 2 tot 7 jaar. En elke haarfollikel waarin het haar wordt aangemaakt, doorloopt tussen 25 en 30 cycli. Toch kan haaruitval onder invloed van bepaalde factoren sneller gaan verlopen. Wanneer het uitgevallen haar niet teruggroeit, ontstaan er kalende zones.

Oorzaken

De oorzaken: genen, stress, seizoenswisselingen...

Bij de man is haaruitval hoofdzakelijk erfelijk bepaald. Zo'n 70% van de mannen vertoont erfelijke androgenetische alopecie. Dit wordt algemeen "kalen" genoemd. Dit is een gevolg van de invloed van de mannelijke hormonen of androgenen. Dit kan al zeer vroeg beginnen, rond de leeftijd van 18 jaar.

Geleidelijk aan vertraagt de haargroei en wordt de levensduur van het haar ingekort tot een jaar in de plaats van drie of vier. De haarfollikel raakt hoe langer hoe minder goed ingeplant in de dermis en gaat atrofiëren. Gevolg: het haar wordt dunner. De hoofdhuid raakt minder dicht begroeid, eerst aan de slapen, het voorhoofd en bovenop de kruin.

Haaruitval kan ook andere oorzaken hebben:

  • de inname van geneesmiddelen zoals anticoagulantia of behandelingen tegen kanker
  • een psychologische shock
  • stress
  • voedingstekorten, enz.
  • seizoenswisselingen

Behandelingen

Oplossingen tegen haaruitval

Het verdient in elk geval aanbeveling om snel een dermatoloog te raadplegen om de haaruitval af te remmen. Verdere haaruitval tegengaan blijkt immers gemakkelijker dan teruggroei stimuleren.
Er bestaan diverse behandelingen in de vorm van specifieke shampoos, lotions en serums. De dermatoloog kan ook medicamenteuze behandelingen voorschrijven. En tot slot bieden ook chirurgische haartransplantatietechnieken een oplossing tegen kaalhoofdigheid.Enkele raadgevingen voor elke dag zijn:

  • draag zorg voor uw haar met zachte shampoos en gebruik liever geen agressieve producten
  • rust voldoende en vermijd stress
  • zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding
Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij uw dermatoloog.

  • Facebook
  • Pin

Aanbevolen voor u

See all articles
3 pushs