Een betere huid bij kanker

Je huid verzorgen en je beter voelen tijdens een kankerbehandeling

Haar en hoofdhuid

Share this article

Haaruitval is een van de meest gevreesde bijwerkingen. Het is echter ook één van de tekenen dat een behandeling werkt: bij chemotherapie wordt een toxisch product in het bloed gebracht om cellen die zich snel vermenigvuldigen, zoals kankercellen, te vernietigen, maar hierdoor worden ook sommige gezonde cellen zoals die van haarfollikels getroffen. Daarom worden haar en lichaamsbeharing vaak het eerst aangetast. Niet iedereen krijgt echter alopecia. En na de laatste sessie groeit je haar sowieso terug.

Zorg voor je haar en hoofdhuid

Valt je haar uit, was je haar dan daags voor je sessie met een hele zachte shampoo en gebruik geen shampoo in de 3 tot 5 dagen erna. Dep je haar voorzichtig droog met een handdoek. Vermijd alles wat belastend kan zijn voor je hoofdhuid en haar: haardrogers, straighteners of krultangen, hete rollen, permanenten, kleuringen, vlechtjes en strakke staartjes.

Een ijskap op nat haar een vijftiental minuten voor aanvang van de radiotherapie kan haarcellen minder ontvankelijk maken voor gifstoffen en zo haaruitval voorkomen. De kap moet worden vervangen zodra die zacht wordt en ongeveer een half uur na de sessie worden afgezet.

Vraag advies aan jouw medisch team.

Carine’s tip

Slaap met een haarnetje of op een satijnen kussensloop.

Caring for your scalp

Is je haar uitgevallen, dan kan er jeuk of een pijnlijk gevoel optreden. Verzorg je hoofdhuid met aangepaste huidverzorgingsproducten: masseer dagelijks of laat iemand anders je hoofdhuid masseren met een voedend, jeukwerend product. Laat het product goed inwerken door een warme handdoek rond je hoofd te wikkelen.

Carine’s tip

Opteer voor haarproducten met "Polysorbaat 21" om je hoofdhuid te kalmeren en je haar zachter en glanzender te maken.

Een “hoofddeksel” kiezen

Synthetische of natuurlijke haarprothese, hoed, muts of hoofdsjaal... Er zijn heel wat mogelijkheden. Een vriend of familielid kan altijd mee helpen kiezen.

Bij gespecialiseerde winkels en grote merken kan je een afspraak maken om in alle vrijheid en discretie te kunnen kiezen. Soms komen ze zelfs  bij je thuis langs of in het ziekenhuis. Wanneer je een keuze hebt gemaakt, kan je je haar alvast korter laten knippen om zo alvast aan je nieuwe looks te wennen.

En vergeet niet:het is maar tijdelijk.